Ezüstmisét és búcsút ünnepeltek a debreceni Szent László-templomban

Ezüstmisére gyűlt össze a debreceni Szent László domonkos templom közössége június 24-én: Ireneus Wysokiński domonkos szerzetes jött el Krakkóból, hogy hálát adjon szolgálatáért, melynek első tizenöt évét Debrecenben töltötte.

 

A templomban Górski Jacek OP plébános szólt a hívekhez és az ünneplő Irek atyához. Először arról beszélt, hogy az ezüstmise napjának fényét emeli, hogy az Egyház ezen a napon ünnepli Keresztelő Szent Jánosnak, a közvetítőnek születését.

Van, amikor az Isten közvetlenül szól a prófétákhoz vagy például Mózeshez, de alapvetően szükség van közvetítőre. Ilyen közvetítő volt például András apostol, aki elvitte Jézushoz testvérét, Pétert, vagy a béna ember barátai, akik elvitték őt Jézushoz. Isten felhasznál egy embert, hogy közvetítse üzenetét, kegyelmeit, irgalmát – és ez egy hivatás. Jó és hiteles közvetítőknek kell lennünk ebben a világban, hogy egyértelmű jelzőtáblák legyünk az emberek számára – hangsúlyozta a plébános, és elmondta, idén Csíksomlyón, tapasztalta meg igazán, hogy mekkora igény van papokra: odament hozzá egy roma ember, s kérte: „Pap bácsi, áldja meg családunkat!” Majd jött a másik, harmadik, és így tovább. Ezek az emberek mind haza akarták vinni a búcsúból Isten áldását.

Ezután Irek atyára és közös érkezésükre emlékezett a plébános. Ireneus Wysokińskit 1993. május 22-én szentelték pappá, Jacek Górski pedig már egy éve papként szolgált, amikor elindultak a debreceni misszióba, számukra teljesen ismeretlen helyre, magyarul szinte semmit sem tudva. Bár mindkettejüket nagyon kedvesen fogadták a helyiek, úgy tapasztalta, Irek atyában több bátorság volt. Nagy szeretettel emlékeznek rá mai napig rendtársai, a közösség, a különféle csoportok, amelyeknek vezetője volt: a családosok, az idősek köre, a Hit és Fény közösség, a katekumenek, az egyetemisták, a külföldi egyetemisták, a sok beteg, akiket látogatott. És mindannyian örülnek, hogy nem felejtette el a magyar nyelvet. Szolgálata sok-sok gyümölcsöt hozott. Nemes Ödön jezsuita szerzetes, aki 43 évet töltött misszióban Japánban, úgy fogalmazott: az első 15 év a legnehezebb a misszióban. „Talán könnyebb lett volna a következő 15 év Irek atya számára, ha köztünk marad. Hazatért, de a krakkói rendházban is megtalálta sokrétű tevékenységét: a levéltár igazgatója lett, valamint több lelki közösség vezetője. Bátran mondható: Irek atya szerény és alázatos közvetítő Isten ügyében.”

A debreceni Szent László-templom másik jeles ünnepe a következő heti búcsú volt. A templomot 35 évvel ezelőtt, 1983. június 26-án szentelte fel Udvardy József szeged-csanádi püspök. Az évforduló kapcsán június 30-án kiállítás nyílt a templom építésével, szentelésével kapcsolatos dokumentumokból, az esti szentmise előtt pedig ünnepi zsolozsma, a Szent László-vesperás imádkozására gyűltek össze a hívek.

A szentmisét követően a templomkertben a Szent László-litánia elimádkozása után megkoszorúzták a lovagkirály szobrát. Este ünnepi hangversenyt tartottak a II. János Pál teremben a Csokonai Színház énekművészei közreműködésével. Zongorán kísért Major Pius OP.

Forrás: Magyar Kurír