A házasság Isten ajándéka – Házasság hete: 2018. február 11-18.

Hazánkban az idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. A február 11-18. között megrendezésre kerülő országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, és hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A kezdeményezés két évtizede indult Angliából, amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság és a család ügye iránt; mára 4 kontinens 21 országában ünneplik, hazánkban is számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság hete központi programjainak fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A Házasság Hete felhívja a figyelmet a házasság mindennapi örömeire és problémáira. Az idei rendezvénysorozat jelmondata – Éltető sodrásban – kifejezi a kapcsolatokban fellelhető hullámzásokat, az egymáshoz csiszolódást, a mozgalmasságot, de a mindent elárasztó szeretetet is – nyilatkozta Fazekas Rita mediátor és férje, Zámbori Soma színművész, a Házasság hete idei házaspár-arca: „Üzenni szeretnének a fiataloknak és az egyedülállóknak, hogy jó házasságban élni menő, egymást támogatni felemelő és a házasság Isten ajándéka, a legszentebb kapcsolat, és igenis merjenek elköteleződni”.

A házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára, amelyben a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.