“A Jézussal való találkozásunknak a barátság kell, hogy az alapja legyen!” – Elkezdődött az egyházmegyei ifjúsági MeNöK Tábor

Mintegy száz fiatal részvételével nyitotta meg kapuit a Merjünk Növekedni Krisztussal (MeNöK) névre keresztelt egyházmegyei ifjúsági tábor 2019. július 21-én a Heves megyei Nagyvisnyón. A tábornyitó szentmisét Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be.

 

 

A liturgián elhangzott evangéliumi részletre (Lk 10,38-42) utalva püspök atya szentbeszédében a Jézussal való barátság fontosságára hívta fel a fiatalok figyelmét. Az evangélista elbeszélése szerint Jézus a barátaihoz megy, akik örömmel fogadják őt, ami mintát ad számunkra: így kell fogadnunk nekünk is az embertársainkat. A tábor is erről szól: örömről, barátságról, egybetartozásról. A püspök atya arra kérte a fiatalokat, hogy merjenek és tudjanak rácsodálkozni a körülöttük lévő világ természeti szépségeire a táborozás napjain, és ne a telefonjaikban merüljenek el, hanem a többiek társaságában.

 

 

Ez a tábor találkozásokat kínál a résztvevőknek: találkozást Jézussal, találkozást egymással. Ahogy az evangéliumban olvasható, hogy Jézus barátságot vitt az emberek közé, úgy ebbe a táborba is azt hozott. Akik Jézushoz tartozunk – a hitünk révén – mindenki a barátunk. Mindannyiunkat a barátok, baráti kapcsolatok tesznek színessé.

 

Püspök atya elmélkedésében párhuzamot vont az evangéliumi szakasz, melyben „Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban” és a táborozás között. Rámutatott, a barátság feltételezi, hogy szívesen sürgünk-forgunk a másik körül, a másik igényeit nézzük. Azon gondolkodunk, vajon a másik mit szeretne. Tudnunk kell őt meghallgatni. A barátság egyik alapja a szolgálat. Bosák Nándor püspök arra kérte a fiatalokat, hogy olyan dolgokat cselekedjenek, amiből öröm, békesség és jóakarat fakad.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Jézus barátságát csak úgy tudjuk megélni, ha törődünk azzal, ami körülvesz bennünket. A dolgok mögött Isten teremtéseit figyeljük. Ha jó barátságban akarunk lenni Jézussal, akkor figyeljünk a környezetünkre, a körülöttünk lévő természetre és egymásra is. Hallgassunk bele, hogy mit mond az éjszaka, a csillagos, tiszta ég. Vajon tudunk-e csendben lenni, imádkozni. Isten jóságát észre kell venni, meg kell tanulni észrevenni: „Fiatalok, jó helyen vagytok, Jézussal vagytok! – zárta beszédét Bosák Nándor püspök atya.

 

 

A prédiákció gondolatait nem lesz nehéz megfogadniuk a fialatoknak, hiszen a tábor rengeteg természetközeli, kirándulós programot kínál a résztvevő fiataloknak, akikhez több lelkipásztor is érkezik a héten egyházmegyénkből, akik a szeretetnyelvekről tartanak előadásokat, beszélgetéseket. A táborozók július 26-án Levelekre kirándulnak majd, ahonnan gyalogosan zarándokolnak el Máriapócsra, ahol az egyhetes tábor az egyházmegyei búcsún ér véget.

 

A táborozók mindennapjait megörökítő fotók az Ifjúsági Iroda FB-oldalán megtekinthetők: https://www.facebook.com/ifjusagi.iroda/

 

Kiss Zita
a tábor szervezője

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet / PE