A legjobb a táborban, az hogy van! – Helyszíni riport a MeNöK-táborból, Nagyvisnyóról

Félidejéhez érkezett a MeNöK-tábor (Merjünk Növekedni Krisztussal), egyházmegyénk ifjúsági tábora, melyet 2019. július 21-28. között rendeznek a heves megyei Nagyvisnyón. A katolikus hitünket reprezentáló táborba ellátogatott Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya, valamint Palánki Ferenc megyéspüspök, egyházmegyénk főpásztora is. A szervezők hitéleti-, kulturális-, ifjúsági- és sportprogramok keretében nyújtanak tartalmas kikapcsolódást a 14-18. éves korosztálynak. Helyszíni riportunk következik.

 

Laboda Balázs (17) a debreceni Szent Anna-plébánia ifjúságát képviseli a MeNöK-táborban. Szerinte nehéz lenne egyetlen dolgot kiemelni a táborban szerzett élményei közül: „Sok új emberrel találkoztam itt, akiket nagyon „bírok”. Vannak olyanok is, akiket már régebb óta ismerek, de róluk is sok úja dolgot tudtam meg. Amit nagyon élveztem, az a mai túra volt. Nagyon elfáradtam, de útközben jókat beszélgettünk. Bánkútra mentünk. Nagyon izgalmas volt, nagyon szép volt az erdő és útközben a beszélgetések is érdekesek voltak, jó volt azokon is elmélkedni.” Labi azt is elmondta, nagyon örül neki, hogy minden nap van szentmise a táborban. A szabadfoglalkozások is jól telnek: lehet sportolni, kézilabdázni, pingpongozni, tollasozni, de van, hogy csak a szobában gyűlnek össze, beszélgetnek, játszanak, kártyáznak. Balázs szerint szépen épül a közösség, egyre jobban megismerik egymást. A fiatal srác így zárta a gondolatait: „Maga az egész tábor a legjobb a táborban, az hogy van!”

 

Papp Gergő (16) szintén a Szent Anna-főplébánia ifjúsági csoportjához tartozik. Ő azt emelte ki, hogy: „A tábor legjobb élménye, nem igazán egy élmény, hanem maga a lelkülete. Az élmények összessége, hogy itt vagyunk és imádkozunk és együtt túrázunk. Egymás között nem olyan témák merülnek fel, mint általában egy állami iskolában. Ott nem biztos, hogy folyamatosan olyan témákról beszélünk, mint amik itt elhangzanak. Itt beszélünk a papokról, vagy más felekezetekről. Ez az egész lelkület tetszik! A nyaram fénypontja ez a hittanos tábor, ahol a hittan van a középpontban, nem csak például egy sport, persze az is jó, de ez más.”

Volyák Gréta (16) a nyírszőlősi fiatalokhoz tartozik: „Egy ideje már nem hittem, de ezzel a sok jó emberrel, és ezzel a környezettel most visszakaptam a hitemet, aminek nagyon örülök. Lelki megújulás itt lenni számomra és remélem, hogy tovább tudom majd adni másoknak is. Mindenkinek ajánlom, hogy ismerkedjen meg ezekkel az emberekkel, mert felemelő érzés.”

 

Szikszai Laura (15) szintén a nyírszőlősi plébánia fiatalja, neki legjobban a túrázás tetszett, bár fárasztó és kimerítő volt számára, de szerinte Isten erőt adott hozzá, így mindenki végig tudott menni az úton.

 

Oszlár Boglárka (15) is a nyírszőlősi római katolikus egyházközségből érkezett a táborba. Neki a Szólj Be a Papnak! pódiumbeszélgetése tetszett a legjobban: „Eleinte viccesebb kérdések voltak és tetszett, hogy az atyáknak különböző válaszaik voltak. Érdekes volt látni a két eltérő személyiséget, akik ugyanabban az Istenben hisznek. Nagyon megerősítő volt! Aztán egyre komolyabb témákra tértünk, amik engem nagyon megérintettek, mert amiket a református lelkész mesélt, azok nagyon közel álltak hozzám és nagyon-nagyon sok emberi kapcsolatomat megerősítette. Nagyon hálás vagyok, hogy itt lehettem.”

 

Fotó: Szólj Be a Papnak! Facebook-oldala

Oláh Bence (16) a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház fiatalja, aki számára eddig a legjobb a papokkal való előadások, beszélgetések voltak, és a túra, amit Felföldi Laci atya vezetett. Bence így fogalmazott: „Szeretek papokkal beszélgetni, 10 éve ministrálok és mindig szerettem velük beszélgetni, mert jót tesz a lelkemnek, feldobó, feltöltő érzés.”

 

A táborozók július 26-ig maradnak Nagyvisnyón. Akkor a tábor zarándoklattá alakul és Levelekre indulnak tovább a fiatalok, ahol Lengyel József atya várja majd őket, Strandolás után július 27-én, szombaton továbbindulnak Máriapócsra, az egyházmegyei búcsú helyszínére. A tábor a Máriapócson ér véget július 28-án, vasárnap délután.

 

A táborozók mindennapjait az Ifjúsági Iroda Facebook-oldalán lehet nyomon követni: https://www.facebook.com/ifjusagi.iroda

 

Összeállította: Suller Zsófia, Kiss Zita, Papp Erika

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet