Adventi gyertyagyújtás, szentmise és életnagyságú betlehem – A kórházi betegekhez is elviszik az adventi várakozás fényeit

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal szerveztek adventi gyertyagyújtást a Kórházlelkészi Szolgálat munkatársai december 2-án az egyházmegyénk területén működő kórházak közül elsőként Debrecenben. Kisvárdán, a Felső-Szabolcsi Kórházban az intézmény munkatársai és Mosolygó Tibor görögkatolikus kórházlelkész tette ünnepivé az adventi várakozást. A debreceni Gyermekgyógyászati Klinikán pedig december 6-án 14 órától adventi szeretetkoncertet rendeznek a klinikák betegei és dolgozói számára, ahol fellép a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Tanszékén a betegek közreműködésével alakult Lelkesek kórusa, 14.30-tól pedig szentmisét mutat be Tóth László atya a Gyermekklinika kápolnájában.

 

Betlehem a Felső-Szabolcsi Kórházban

 

A debreceni Kenézy Kórház ápolási osztályán gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún december 2-án. A betegek és nővérek körében Gál Judit és Daniné Bíró Éva református kórházlelkészek, Láng Tibor Pálné Erika beteglátogató és Berényiné Dr. Felszeghy Márta, egyházmegyénk Kórházlelkészi Szolgálatának koordinátora olvasott fel adventi és karácsonyi verseket, rövid történeteket, majd karácsonyi énekeket énekeltek együtt a betegekkel. Megható volt számukra, hogy olyan beteg emberek, akik már alig-alig kommunikálnak a környezetükkel, hallva az egyházi énekeket, bekapcsolódtak az éneklésbe, néhányuk meg is könnyezték a megható pillanatokat. A Kórházlelkészi Szolgálat beteglátogató munkatársai az adventi időszakban minden hétfőn ott lesznek a kórház ápolási osztályán, és közelebb viszik advent üzenetét azokhoz, akik a kórházban töltik az ünnepet.

 

Debrecen után Kisvárdán is adventi gyertyát gyújtottak december 2-án a Felső-Szabolcsi Kórházban, ahol a belső udvaron különleges, életnagyságú betlehemet is felállítottak. Az intézmény munkatársai és Mosolygó Tibor görögkatolikus kórházlelkész tette ünnepivé az adventi várakozást, melyben közreműködött Katona István római katolikus kórházlelkész és Dolhainé Szűcs Rita beteglátogató is.

 

 

Három felekezet papjainak jelenlétében Leleszi Tibor polgármester gyújtotta meg az első gyertyát a kórház előterében elhelyezett hatalmas adventi koszorún. Jakabné Harcsa Erzsébet ápolási igazgató üdvözlő szavai után a felekezetek lelkipásztorai szentírási részeket olvastak fel, imádkoztak és elmélkedtek, majd a Szent László Katolikus Gimnázium és Általános Iskola tanulóinak kórusa adott rövid műsort, és a kórház dolgozóinak kórusa énekelt. Az ünnepi alkalom szeretetvendégséggel zárult, ahol süteményekkel kínálták a jelenlevőket. A kisvárdai kórházban hétfőnként várják gyertyagyújtásra a betegeket az adventi időszakban.

 

 

A Mátészalkai Kórházban december 3-án gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját Farkas Istvánné Elza, a Debrecen Nyíregyházi Egyházmegye beteglátogatója. A kórház belgyógyászati osztályán található kis társalgóban a betegek mellett jelen volt dr. Bajnainé Kiss Katalin, a kórház ápolási igazgatóhelyettese, Berényiné dr. Felszeghy Márta, a Kórházlelkészi Szolgálat koordinátora, a mátészalkai kamilliánusok lelkes csapata és Fülöp Sándor atya, aki a karácsony titkáról, az advent jelentőségéről beszélt.

 

 

Az egybegyűltek imádsággal, karácsonyi dalokkal hangolódtak az ünnepre, adventi versek, történetek hangzottak el a kamilliánus testvérek előadásában. Az alkalmat apró ajándék átadásával zárták, majd a kamilliánusok a betegágyakhoz is elvitték kis felfüggeszthető papírszíveken a mai alkalom üzenetét: „Krisztus született, Isten ember lett”.

 

Berényiné Dr. Felszeghy Márta
koordinátor
Kórházlelkészi Szolgálat

 

Összeállította: Papp Erika

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet