Aki hálás, az megtanul élni – Palánki Ferenc megyéspüspök év végi hálaadó szentmisét mutatott be a debreceni székesegyházban

Egy közösséget, egy családot alkotunk, ezért az év utolsó estéjén összejövünk a családfő, Jézus köré, aki megvendégel bennünket, és elbeszélgetünk vele, mit történt az elmúlt évben. Szólunk a bennünket ért örömünkről, bánatunkról, nehézségeinkről, esetleg bűneinkről, amelyek lelkünket terhelik, vagy arról, amikor Isten nélkül éltük az életünket – kezdte homíliáját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 31-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott év végi hálaadó szentmisén. A legszentebb áldozaton részt vett Dr. Krakomperger Zoltán, a székesegyház plébánosa, Markovics Balázs káplán atya és Vadászi László a városban működő neokatekumenális közösség vezetője is, valamint távolabbi és az egyházközség hívei.

 

Visszatekintésünkben jelen kell, hogy legyen a bocsánatkérés, szándék a jobbulásra. A főpásztor Beer Miklós nyugdíjas váci püspök atyát idézte, aki gyakran mondogatta: „a tavalyi hitemmel az idén már nem megyek semmire”. Kell, hogy fejlődjünk, továbbhaladjunk, de az idő ne csak múljon, hanem teljen is jósággal, szeretettel. Kérjünk bocsánatot Istentől, egymástól, ne vigyük át haragunkat, neheztelésünket az újesztendőre! Egy család, egy szeretetközösség vagyunk, amely hordozza magában a szeretet forrását, Krisztust, hiszen minden forrásunk belőle fakad – utalt a közelgő 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra a főpásztor.

 

A megyéspüspök kitüntetésnek és megtisztelőnek tartja, hogy ránk bízták ezt a feladatot, amely során az egész világ egy hétig Magyarországra figyel. Éppen ezért, most előre is kell tekintenünk, hogy imádkozzunk a nemzetközi esemény kegyelmi ajándékaiért.

 

Az Eucharisztia életünk, hitünk középpontja, hálaadást jelent. Ha valaki hálátlan, az megfeledkezik a szeretetről. Aki hálás, meg tanul élni, mert tudja, hogy élete nagyon sokszor másoktól függ. Az Eukarisztiában a közösség tagjaként sokan megtapasztalhatjuk a kenyérszaporítás csodáját, azt, hogy életünkből hozzáadva, többet vehetünk ki belőle, mert Isten ott van a közösségben. Mindenki épülhet, jobbá lehet a szeretet áramlásában, amely arra tanít, hogy figyeljünk és vegyük észre a szépet, a jót, az igazat, Istent, a hétköznapi csodákat.

 

Ne szokjuk meg a csodát, ne legyen hétköznapivá! – figyelmeztette a jelenlévőket a főpásztor, majd Illyés Gyula gondolatára utalt, aki a másfél éves kislányára rácsodálkozott, feltéve a kérdést: „Ki vagy Te, honnan jöttél?” Majd így fogalmazott: „a csodát nem lehet megmagyarázni, csak megszokni és hitványul hétköznapivá silányítani.”
Ne tegyük hát hétköznapivá a köztünk élő Istent, az Eukarisztiát, hanem mindig hálatelt szívvel vegyük Őt magunkhoz, hogy táplálja bennünk az isteni életet.

 

Ferenc püspök végül az egyházmegye életében az elmúlt évben történt néhány fontos eseményt emelt ki, kezdve az ökumenikus imahéttel, ahol az igazságról elmélkedtek és tették ezt az év további napjaiban is, hiszen Jézus az út az igazság és az élet. (…).

 

Forrás: Kovács Ágnes / Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A teljes írás elolvasható a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet