Az öröm gyertyájának adventi fényei világítanak már a kórházakban is

A hit és a remény gyertyái után, advent harmadik vasárnapján az öröm gyertyalángja kerül figyelmünk középpontjába. Az adventi koszorún ekkor gyújtjuk meg a rózsaszín gyertyát, mely az adventi bűnbánat idején már a karácsony örömhírének közeledtét jelzi számunkra. December 16-án és 17-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén található kórházakban is fellobbant az öröm gyertyalángja. Egyházmegyénk Kórházlelkészségének beteglátogatói Fehérgyarmat, Nyíregyháza, Debrecen, Berettyóújfalu, Mátészalka és Nagykálló kórházait keresték fel.

 

 

Első alkalommal rendeztek adventi, karácsonyváró ünnepséget a Fehérgyarmati Kórház rehabilitációs osztályán 2019. december 16-án. Az ökumenikus alkalomra református, római katolikus és görögkatolikus betegek, valamint az osztályon dolgozó nővérek gyűltek össze.

 

Az ünnepi alkalmon igét hirdetett Egresiné Baráth Kornélia református lelkész, majd Bökő Péter kórházlelkész, helyi plébános hívta közös imára az ünnepségen megjelenteket. Izajás próféta jövendölését hallhatták a Megváltó születésének ígéretéről, majd könyörgő imádság tette eggyé a jelenlévők szívét-lelkét, és elcsendesedhettek a közös imák, énekek által. Tóth Anikó, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának beteglátogatója ünnepi gondolatokat olvasott fel.

 

Egy beteg őszinte verse, könnyeket csalt mindenki szemébe. Személyes találkozások, kötetlen beszélgetések zárták az alkalmat. Az ágyban fekvő betegek hálás köszönete elkísér bennünket: bár mi adtunk nekik apró ajándékot, mégis megajándékozva térhettünk haza otthonainkba.

 

 

Tóth Anikó, beteglátogató

_____________________

 

Debrecenben, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási osztályán is december 16-án gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját. Az öröm gyertyájának fénye valódi örömöt hozott ismét a betegek mindennapjaiba. A betegekkel Terdik János atya és Gál Judit református kórházlelkész osztották meg gondolataikat az ünnep kapcsán, majd Lángné Erika rövid vetítéssel színesítette az ünnepi alkalmat.

 

 

Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórház onkológiai osztályán meghitt, bensőséges hangulatú ünnepség keretében a Nagycserkeszi Női Népdalkör adott rögtönzött hangversenyt, és Simkó Zsanett református lelkész hirdetett igét december 16-án. A betegek Molnár Tünde beteglátogató által készített apró ajándékokat vihették magukkal – mézeskalácsot, igés lapokat, szaloncukrot.

 

Az osztály orvosai, nővérei hálásan köszönték meg, hogy a betegek számára szebbé tesszük az ünnepet, és reményüket fejezték ki, hogy a Kórházlelkészi Szolgálat áldásos jelenlétével és tevékenységével lesz folytatása az ünnepi alkalmaknak. A saját készítésű süteményekből álló szeretetvendégségen a betegek és az őket gondozó nővérek egy-egy nagy csomag mézeskalácsot kaptak ajándékba a Kórházlelkészi Szolgálattól.

 

Berényiné Dr. Felszeghy Márta
kórházlelkészségi koordinátor

_________________________

 

Megköszönve dolgozói egész éves munkáját, közel tíz esztendő kihagyás után újra karácsonyi ünnepséget szervezett a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának vezetősége is 2019. december 17-én.

 

 

A professzori köszöntő után a Debreceni Egyetemi Óvoda növendékeinek betlehemes játéka varázsolta el a meghívottakat, akik a Lautitia Gyermekkórus karácsonyi műsorát is meghallgathatták.

 

Az egyházak képviseletében Dr. Baráthné Szalánczi Tímea református lelkész és Törő András római katolikus pap gyújtotta meg az adventi gyertyát a Gyermekklinika kápolnájában. Az ünnepi rendezvény díszvendége Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége volt.

 

Geréné Sárga Monika, beteglátogató

______________________________

 

Berettyóújfaluban egyházmegyénk Kórházlelkész Szolgálatának helyi csoportja 2019. december 17-én első alkalommal rendezett karácsonyi ünnepséget a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház krónikus osztályain fekvő betegek számára. Az ünnepséget Rákóczi Jenő római katolikus plébános atya nyitotta meg ünnepi beszédével. Ezt követően Balogh József Krisztián alsó tagozatos tanuló mondta el karácsonyi köszöntőjét, akit a Gáborjáni Hagyományőrző és Kulturális Egyesület citerásai követték népdalokkal és karácsonyi dalokkal. Bagdi Erzsébet beteglátogató Juhász Gyula: Karácsony felé című versét olvasta fel.

 

A beteglátogatók az ünnepség végén apró ajándékkal kedveskedtek az osztályokon fekvő betegeknek és a dolgozóknak.

 

 

Mészáros Krisztina, beteglátogató
Fotó: berettyohir.hu

_____________________

 

A nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház rehabilitációs osztálya is meghitt ünnepséggel készült a karácsonyra, ezzel enyhítve a bent maradó betegek bánatát, hogy az ünnepeket a szeretteiktől távol kell tölteniük. Először Dr. Bárdos Lajos, az osztály főorvosa mondott szívhez szóló beszédet Jézus születéséről, a megváltás üdvtörténetéről és az egymás iránti szeretet fontosságáról a december 17-én megtartott karácsonyi ünnepségen.

Ezt követően István Judit beteglátogatótól a napkeleti bölcsek történetét hallgatták meg a betegek, ápolók, orvosok, pszichológusok és foglalkoztatók, majd a betegek szavaltak és énekeltek. Az ünneplés zárásaként a Mennyből az angyal kezdetű karácsonyi dalt énekelték el közösen a megjelentek.

 

István Judit beteglátogató

_____________________

 

Karácsonyi dallamok töltötték be december 17-én Nyíregyházán a Sóstói Kórház pulmonológia és ápolási osztályainak folyosóit a betegek és a dolgozók nagy örömére. Egyházmegyénk Kórházlelkészi Szolgálatának kezdeményezéséhez csatlakozott Soltész Béla, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kántora, aki a Szent Imre Általános Iskola és Gimnázium diákjainak kórusával adott rögtönzött adventi hangversenyt.

 

 

Mátészalkán a kamilliánus családcsoport tagjai Fülöp Sándor atyával és Farkasné Elza beteglátogatóval december 17-én gyújtották meg az adventi koszorún a harmadik gyertyát, majd kántálva járták a kórház folyosóit, betérve a szobákba. A szobaajtók mindegyikére felkerültek a hittanos gyerekek által készített betlehemes rajzok, karácsonyi hangulatot közvetítve azok számára, akik az ünnepet is a kórházban kénytelenek tölteni. Az önkéntes beteglátogatókat nagy szeretettel fogadták az osztályon, ahol a betegek nagy örömmel vették át a gyermekek apró kézműves ajándékait.

 

Összeállította: PE

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet