Erdő Péter bíboros megáldotta a virágkarnevál két virágkocsiját

Erdő Péter bíboros, prímás augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi bazilikában bemutatott ünnepi szentmisét követően megáldotta a debreceni virágkarnevál két virágkocsiját.

Immár hagyománynak tekinthető, hogy augusztus 15-én, a Katolikus Egyház legnagyobb Mária-ünnepén Esztergomban megáldják a virágkarnevál két kocsiját. A református Debrecen és a katolikus Esztergom találkozása ezen a napon a magyarság összetartozását jelképezi.

Az esztergomi bazilikában tartott szentmisén Erdő Péter elmondta, az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe édesanyja, Mária holttestét.

Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el – emlékeztetett a bíboros.

A cívisváros küldöttsége Debrecen tortájával köszöntötte Erdő Péter bíborost. A szentmise után az ünnep a bazilika melletti téren folytatódott a virágkocsik megáldásával. A kocsikat elkísérte Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is, aki elmondta, az alkalom jelképes kézfogás két olyan város között, melyek kiemelkedő jelentőségűek a keresztény kultúra szempontjából.

Az egyik megáldott kocsi ezúttal is a Szent Koronát ábrázoló virágkompozíció volt. A másik pedig, a Napba öltözött asszony és a sárkány harcát ábrázoló alkotás Debrecen és Esztergom közös kocsijaként vonul majd a virágkarneváli menetben augusztus 20-án. Ez utóbbi alkotás Romanek Etelka, Esztergom polgármestere szerint azt üzeni, hogy a jónak le kell győznie a rosszat.

Forrás: Magyar Kurír