EVEZŐK – Már becsukott szemmel eveznek

Evezők elnevezéssel indított képzést a Lelkipásztori Intézet Ifjúsági Irodája 18-35 éves fiatalok számára 2018 novemberében. A tíz alkalmas ifjúságvezető képzésen Nagy Zsolt ifjúságreferens atya vezetésével a résztvevők megismerkednek korunk ifjúságpasztorációs kihívásaival és lehetőségeivel, valamint képessé válnak arra, hogy aktívan bekapcsolódjanak az egyházmegye és a plébániák ifjúsági programjaiba. A képzés egyik résztvevőjének élménybeszámolóját közöljük a sorrendben harmadik találkozóról:

 

 

“Február utolsó hétvégéjén Nagy Zsolt ifjúsági referens atya vezetésével tartottuk az egyházmegyei EVEZŐK – Ifjúságvezető Képzés harmadik alkalmát.

 

A tíz alkalom mindegyike egy adott téma köré épül. Most a csapatépítésre, a személyiségtípusokra és ezáltal az önértékelésre fordítottunk kiemelt figyelmet.

 

Bár most új helyszínen, a borbányai lelkigyakorlatos házban találkoztunk, mégis már a megérkezés pillanatában azt éreztem, hogy jó ezzel a közösséggel havonta találkozni. Egymásra mosolyogva, boldogan köszöntöttük a rég nem látott, de jól ismert arcokat. Mindenkinek volt egy-két vicces, értékes, személyes gondolata a másikhoz.

 

Ezen az alkalmon szemeinket bekötve kellett különböző feladatokat együtt megoldanunk. Az egyik helyzetben bekötött szemmel, beszéd nélkül kellett sorba állnunk úgy, hogy fogalmunk sem volt, hogy kinek, milyen számot súgott a fülébe Zsolt atya. Később már beszélhettünk, azonban a szemeinket még mindig nem használva borzasztó nehéz volt egy egyenlő oldalú háromszöget formálnunk a megkapott kötélből anélkül, hogy bármelyikünk is elengedte volna. Főleg, hogy az éles szemű Barnus precizitásának sehogy sem tudtuk megfelelni.

 

 

Érdekes tapasztalás volt az egyes feladatok után megbeszélni, ki hogyan látta saját helyzetét a felad végzése közben. A szombat esti vacsorakészítésnél pedig Pankotai József atya vezetésével megmutattuk, hogyan tudunk csapatban együtt dolgozni. Volt, aki háttérbe vonulva irányította a többieket, volt, aki tettre készen azonnal munkához látott. Volt, aki éppen nem találta a helyét, a hozzá illő feladatot, de jó volt látni, hogy ő is egyből támogató közegre talált. József atya árgus szemekkel figyelte és értő odafigyeléssel, gondoskodással kontrollálta a vacsorakészítés minden apró lépését. Meg is lett az eredménye, szuperfinom vacsorát hoztunk össze együtt.

 

 

Ahogy Jézus is különböző személyiségeket gyűjtött maga köré az apostolok személyében, úgy nekünk is különböző karizmáinkat kamatoztatva kell együttműködnünk. Vasárnap délelőtt pedig mindenki hazatért saját kis egyházközségébe, hogy lelkileg feltöltődve a megkezdett munkát már sokkal nagyobb odaadással és lelkesedéssel folytassa.

 

 

Bízom benne, hogy a további alkalmak is ilyen kirobbanó energiával látnak el minket, hiszen még most is boldogan, mosolyogva gondolok vissza erre az EVEZŐ-s hétvégére, a vidám élményekre.”

 

Kiss Zita

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet