Feledhetetlen élmények – Kárpátaljai magyar családok nyaraltak Nyíregyházán

Kárpátaljai magyar családok töltöttek, ahogy ők fogalmaztak néhány „feledhetetlen nyári napot” Nyíregyházán 2019 júliusában. A sislóci római katolikus egyházközségből érkezett nyolc család 28 tagját az ELI (Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet) által működtetett zarándokházakban látták vendégül. A nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-plébánia és az ELI közös összefogásban kezdeményezett segítségnyújtást rászoruló kárpátaljai római katolikus családok számára. A karitatív kezdeményezés első akciója a 2019 tavaszán szervezett ún. Kék Vödör adománygyűjtés volt, melyhez a hívek bőkezű adakozása révén tartós élelmiszert juttattak el Kárpátaljára. A nyári időszakban pedig olyan kárpátaljai magyar családokat láttak vendégül, akiknek csak a támogatáson keresztül volt lehetőségük nyaralásra, testi-lelki kikapcsolódásra, feltöltődésre.  A családok az alábbi levelet juttatták el intézetünkhöz, melyben köszönetüket és örömüket fejezték ki a lehetőségért, hogy néhány napot Nyíregyházán tölthettek.

 

 

 

Kedves Lelkipásztori Intézet!

 

A kárpátaljai családok nevében ezen úton szeretném megköszönni, hogy pár napot Önöknél tölthettünk. Köszönjük a kedvességet, ahogyan fogadtak, az állatkerti élményeket, amelyeket az Önök jóvoltából élhettünk át.
Engedjék meg, hogy néhány mondatban elmeséljem, hogyan is telt az a néhány nap…
Amikor megérkeztünk, nagyon otthonos környezet fogadott bennünket. Összeismerkedtünk a vendéglátónkkal, aztán útba igazítást követően elfoglaltunk a szobákat, a gyerekek birtokba vették a játszóudvart, aminek külön örültünk, hiszen a négy nap alatt rengeteget játszottak ott. Az apák esténként pingpongoztak, mi anyák pedig jókat beszélgettük a kertben.
A vasárnap szentmisével kezdődött, majd bementünk a városba kicsit nézelődni. Este bográcsgulyást főztünk.
A hétfő volt a legizgalmasabb, főleg a gyerekek részére. Megkaptunk az állatkerti belépőket és kezdődhetett a kaland. Alig bírtunk lépést tartani velük, mindenre kíváncsiak voltak.
A keddi nap kicsit esősen indult, de szerencsére még délelőtt elmehettünk strandolni. Az is fergetegesre sikerült.
Szerda reggel a gyerekek alig akartak hazaindulni, nagyon összebarátkoztak.
A másik három család, akik utánunk érkeztek, szintén jól érezték magukat. Csak arra tudok hagyatkozni, amit meséltek, és az csak pozitív.

 

Még egyszer köszönünk mindent! Isten áldása legyen további munkájukon!

 

Sislóc, 2019. augusztus 14.

 

Szeretettel: a Veres, a Viszokai, a Rada, a Román, a Kázsmér, a Hahola és a Tóth család!

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet