Idén 25 éves a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – jubileumi ünnepségek Debrecenben

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának negyedszázados jubileumát május 31 – június 2. között ünnepeljük az egyházmegye püspöki hivatalának szervezésében. A tervezett programokat közöljük:

Az ünnepségsorozat május 31-én, csütörtökön este 6 órakor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első püspöke, Bosák Nándor püspöki ezüstmiséjével kezdődik a Szent Anna-székesegyházban.

Június 1-én, pénteken az Eucharisztikus Világkongresszus missziós keresztjét fogadják ünnepélyes külsőségek között a Szent Anna-székesegyházban, majd június 2-án, szombaton délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisét tartanak ugyanitt, melyen részt vesznek  a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai is. A szentmise főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek lesz.

A II. Vatikáni Zsinat szándéka szerint a Magyar Püspöki Konferencia újrarajzolta az egyházi tartományok és az egyházmegyék térképét Magyarországon, melynek részeként 1993. május 31-én, Szent II. János Pál pápa a Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét.

Az újonnan alapított püspökség székesegyháza Debrecenben, a Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, míg a társszékesegyháza Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére felszentelt templom lett.

Az új egyházmegyét Szent László királyunk oltalmába helyezték, így Szent László a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentje. Az egyházmegye első püspöke Bosák Nándor 1993. május 31-én kapta meg pápai kinevezését, majd június 15-én szentelték püspökké Debrecenben. 2015-ös nyugdíjba vonulását követően az egyházmegye második püspöke, november 15-i beiktatását követően, Palánki Ferenc lett.

@ Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet