Idősödő társadalmunk kihívásai – Szakmai konferencián mutatkozott be egyházmegyénk kórházlelkészi szolgálata

A demenciáról és a tartós gondozásra szoruló idősek helyzetéről, valamint az időskori aktivitás kérdéseiről rendeztek nemzetközi konferenciát 2019. november 21-én Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, ahol Berényiné dr. Felszeghy Márta, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezető koordinátora Kórházlelkészi Szolgálat – civil munkatársakkal címmel a 2018-ban életre hívott szolgálat tevékenységét mutatta be a szakmai érdeklődőknek. A civil rendezvényen az előadók között dr. Egervári Ágnes, a Római Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója a demenciával élők gondozásának kihívásairól mutatott be hazai és nemzetközi helyzetképet. A szervezők szerint fontos, hogy a gerontológia, vagyis az öregedéstudomány legújabb elméleti kutatási eredményei mellett a gyakorlati módszerek megismertetésére is lehetőséget teremtsenek.

 

 

A népesség öregedése évtizedek óta tapasztalható jelenség társadalmunkban. Tendencia, hogy az orvostudomány eredményeinek köszönhetően növekszik az emberek várható élettartama, ugyanakkor a születések száma nem tart ezzel lépést. Az öregedés egész társadalmunk számára kihívást jelent. „Az egyik nagy kérdéskör a demencia és azoknak az időseknek a helyzete, akik tartós gondozásra szorulnak. A másik kiemelt terület az aktív idősödés, amellyel a nyugati országokhoz képest másfél évtizeddel vagyunk lemaradva” – fogalmazott Patyán László, a DE EK Gerontológia Tanszékének főiskolai docense.

A gerontológia egyszerre társadalmi és egészségtudományi kérdés. Az idős emberek a társadalom olyan tagjai, akik nem csak a magánéletben, hanem szervezeti életben is fontos szerepet játszanak. Szükséges, hogy olyan egészségtudományi megközelítésben is lássuk őket, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is a társadalom hasznos tagjaivá tudjanak válni. Cél, hogy az emberek felismerjék a gondolkodás- és életmódjukon való változtatás szükségességét, és tudatosan készüljenek fel az időskorra.

 

Forrás: DNYM Kórházlelkészi Szolgálata, unideb.hu

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet