Kánoni egyházlátogatásra indult Palánki Ferenc megyéspüspök

Palánki Ferenc megyéspüspök püspöki címere

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke megkezdte az Egyházi Törvénykönyv előírása szerint esedékes kánoni látogatását az egyházmegye plébániáin, melynek első állomása Debrecenben, a Szent Anna-székesegyház plébániája volt. A megyéspüspök 2018. április 12-én, este 6 órakor szentmisét mutatott be a székesegyházban, majd találkozott az egyházközség képviselő-testületének tagjaival is.

Az egyházlátogatás a püspöki kormányzati hatalom gyakorlásának legősibb formája, mellyel a püspök felügyeleti jogát gyakorolja. A látogatással azt ellenőrzi, hogy az egyházmegyében szolgálatot teljesítő klérusok megfelelően végzik-e feladatukat, továbbá a papság és a hívők egyaránt kellően tiszteletben tartják-e az egyház tanítását, szabályait és hagyományát.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye 56* plébániája és a hozzájuk tartozó filiák kánoni látogatása hozzávetőleg két év múlva* fejeződik majd be, melynek során Palánki Ferenc megyéspüspök a plébániák vagyonkezelését és fenntartásának helyzetét is megvizsgálja. Megtekinti a templomok szent helyeit, a liturgikus felszereléseket, az egyházi és egyéb javakat, valamint az egyházközségek hivatalos dokumentumait. A kánoni látogatásról jegyzőkönyv készül, melyek fontos történeti forrásként is szolgálnak majd.

* A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adatai
@ Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet