KATTÁRS – Idén Székesfehérváron rendezik meg a Katolikus Társadalmi Napokat

Idén Székesfehérvár ad otthont a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) programjainak szeptember 7. és 9. között. Van célunk! Van jövőnk! – így határozták meg a szervezők a rendezvény alapgondolatát, amely kifejezi, hogy a kereszténység a társadalom jövőjét meghatározó, mozgató erő.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága és a Székesfehérvári Egyházmegye által szervezett szeptemberi KATTÁRS találkozó programjai között szerepelnek konferenciák, intézmények és lelkiségi mozgalmak interaktív bemutatkozói, jogi tanácsadás, pódiumbeszélgetések, gyermekprogramok, koncertek, liturgikus események és számos lehetőség a találkozásra.

A Székesfehérvár belvárosában zajló programsorozat megnyitója a Városház téren lesz szeptember 7-én, pénteken 16.30-kor. Beszédet mond Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a KATTÁRS két fővédnöke; Székely János szombathelyi megyéspüspök, a KATTÁRS védnöke; valamint Hirtling István színművész, a KATTÁRS védnöke. A 18 órakor a ciszterci templomban (Szent János köz 1.) kezdődő nyitó szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke lesz.

A rendezvényt záró ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatja be szeptember 9-én, vasárnap 11 órakor a főtéren.

A Katolikus Társadalmi Napok fontos üzenete, hogy az Egyház a mai, modern eszközöket felhasználva eljuttassa gondolatait közvetlenül az embereknek. Ezzel párbeszédre, sőt közös gondolkodásra, alkotásra hívja meg az embert. Így gondolkodott a modern püspök, a száz évvel ezelőtt élt Prohászka Ottokár, Székesfehérvár egykori püspöke, akinek szellemisége szolgál alapul a találkozóra meghirdetett konferenciáknak, pódiumbeszélgetéseknek.

A jó cél megalapozza a jövőt, út a jövőbe. Homályos célokat nem lehet teljesíteni, ezért a társadalomnak is pontos, meghatározott, teljesíthető célok kellenek, amelyek előidézik a pozitív irányú változást, feltételezik a haladást. Az Ugrits Tamás pasztorális helynök koordinálásával Székesfehérváron megrendendő KATTÁRS mottója ezért: Van célunk! Van jövőnk! – amely kifejezi a napok alapgondolatát.

A keresztény életvitel, az Egyház, s benne a keresztény kultúra, oktatás és szociális munka valóságos tartalmat ad az emberi életnek, amelynek alapvető igénye az előrehaladás anyagi és szellemi területen is. A székesfehérvári Katolikus Társadalmi Napok ezen gondolatok mentén is szerveződik.

Színes családi programokkal is készülnek a fehérvári KATTÁRS-ra, ahol a szülők a legkisebbek számára is találhatnak majd jó programokat.

A szeptemberi találkozónak két kuriózuma is lesz: a börtönmisszióval való megismerkedés és az egyházi jogi tanácsadás. Az Egyházhoz kötődő pasztoráció és szolgáltatás eddig még nem szerepelt a Katolikus Társadalmi Napok programpalettáján.

További részletek a programfüzetben találhatók.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye