KÖVET Nyíregyházán – Ismét találkoztak egyházmegyénk középiskolásai

Több mint ezer diák és száz kísérőtanár vett részt május 25-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Középiskolások Vidám Egyházi Találkozóján (KÖVET), amelynek házigazdája idén a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola volt. A fesztivál megrendezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Tavaly Kisvárdán rendezték meg először hagyományteremtő szándékkal a KÖVET fesztivált, melynek célja, hogy a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye középiskoláinak tanulói közösségben, a hitben egymást is megerősítve, oldott légkörben élhessék meg kereszténységüket, és megismerkedjenek más intézmények diákjaival.

 

A fesztivál főszervezői – Gaga Zsuzsa világi munkatárs és Nagy Zsolt egyházmegyei ifjúsági referens – az érintett iskolák diákjaival együttműködve értékeket közvetítő, ugyanakkor a fiatalok számára is szórakoztató programok összeállítására törekedtek.

 

A találkozó kezdetén Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió felelős szerkesztője, a nap moderátora, valamint Megyesi Mária, a házigazda Szent Imre-gimnázium igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, majd az iskola kórusának előadásában felcsendült a fesztivál idei indulója. A vidám hangulat megteremtését a diákokból verbuvált, népes tánckar is segítette, amely Korcsmár Sándor táncpedagógus erre az alkalomra készített koreográfiáját adta elő.

 

Az öt résztvevő iskola bemutatkozó kisfilmjeit követően, a fiatalok három előadás közül választhattak: Soltész Ian személyiségfejlesztő tréner az önsegítés gyakorlati módszereibe vezette be a hallgatóságot, Papp Tibor görögkatolikus főhelynök, főiskolai tanár a szerelemről és az érett párkapcsolatról beszélt a diákoknak, Orosz István máriapócsi kegyhelyigazgató, görögkatolikus parókus pedig Jézus követésének hétköznapi buktatóit tárta fel előadásában.

 

A rendezvény során Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét. Homíliájában arra biztatta a fiatalokat, hogy a kimondott igenjeik legyenek egyértelmű igenek, a nemjeik pedig egyértelmű nemek. A főpásztor többek között arról is beszélt, hogy a párválasztás során is fontos, hogyan nézünk a másikra. A fiatalok sok kérdéssel foglalkoznak ebben az életszakaszban: „Miért születtem?” „Mi a célja a létemnek?” „Milyen pályát válasszak?” „Boldog leszek-e?”. De a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan tudunk jól szeretni. A püspök felhívta a diákok figyelmét arra is, hogy csak azért érdemes élni, akiért képesek lennénk meghalni. Éppen ezért lényeges, hogy a fiatalok felvállalják hitüket a külvilág előtt is. Egyértelmű, elkötelezett igeneket mondjanak ki emberi kapcsolataikban, és ugyanez az elköteleződés jelenjen meg Istenhez fűződő kapcsolatukban is.

 

A szentmise után a diákok kipróbálhattak különféle ügyességi és logikai játékokat, robotokat építhettek, limonádét szürcsölhettek a Lemon Bar-ban és új barátságokat köthettek. A nap egy fergeteges villámcsődülettel, flashmobbal zárult, amikor a több mint ezer fiatal felszabadultan táncolt és énekelt együtt.

 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye / Rubóczkiné Kiss Hajnalka, tanár