Nyíregyházán tanuló, hazájában üldözött iraki keresztény fiatal találkozhatott a Szentatyával a Vatikánban

Ferenc pápával találkozott a Vatikánban, majd a tiszta szerelem jegyében megtartott országos imaest nyíregyházi helyszínén, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban együtt imádkozott az egyházközség híveivel október 17-én néhány közel-keleti és afrikai keresztény fiatal, akik a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán tanulnak egy, a magyar kormány által támogatott ösztöndíj keretében. A keresztényüldözés sújtotta térségekből származó fiatalok azért tanulnak Magyarországon, hogy európai szintű tudással térhessenek vissza hazájukba, ahol közösségeik újjáépítésében tudnak majd segíteni. Az Irakból érkezett Randi Jamalt az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet munkatársa kérdezte.

 

–       Randi, Ön jelenleg magyar állami ösztöndíjjal tanul a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, Nyíregyházán. Egy olyan országból érkezett, ahol a keresztény híveket üldözik vallási hovatartozásuk miatt. Itt, Európában a híradásokból értesülünk azokról a borzalmakról, amik a hitüket megvalló keresztény testvéreinkkel történnek a Közel-Keleten és Afrikában. Az a közösség, amelyhez Ön is tartozik Irakban, hogy tudja megélni, gyakorolni a hitét?

 

–       A keresztény hitet igen eltérő módon tudják gyakorolni a hívek a világ más-más országában. Én Bagdadban születtem és a Ninivei-fennsíkon található Alqosh városában nőttem fel. Üldözött keresztény közösségünkről beszélni… Nincsenek szavak azokra a szörnyűségekre, amiket évek óta, napról-napra átélünk. Az én városom 15 kilométerre volt az ISIS egyik korábbi központjától. Napi szinten folyamatosan hallottuk a bombatámadások és lövések hangjait. Nagy öröm számomra, hogy most itt tanulhatok Nyíregyházán, ahol kedvesek és barátságosak az emberek, ahol a közös imádság egy másik világba vezet engem: oda, ahol szabadon megélhetem a hitemet és közel kerülök Istenhez.

 

–       Néhány nappal ezelőtt Önnek abban megtiszteltetésben volt része, hogy tagja lehetett annak a Magyarországon tanuló, hazájukból elüldözött keresztény fiatalokból álló küldöttségnek, akik egy római konferencián tanúságot tettek a hitük miatt megélt borzalmakról, majd személyesen találkozhattak a Szentatyával a vatikáni Szent Péter téren megtartott általános kihallgatás keretében. A pápa körbevette magát a Magyarországon tanuló iraki, libanoni, egyiptomi, pakisztáni és nigériai fiatalokkal, és közösen kézbe fogták a magyar zászlót, így készült Önökről hivatalos fotó a Szent Péter-bazilika előtt. Mit kapott ettől a találkozástól?

 

–       Sohasem gondoltam volna, hogy valaha az életemben személyesen találkozhatok a pápával. Annyira gyorsan történt minden, de úgy érzem, hogy az Ő áldása kísér azóta is, bárhol vagyok, bárhova megyek. Mióta ezt a rendkívüli pillanatot átéltem, hogy személyesen kezet foghattam a pápával, azt érzem, hogy az Isten velünk van, függetlenül attól, hogy éppen hogy érzünk iránta. Néha azt érezzük, hogy elhagyott minket az Isten, de az igazság az, hogy még elképzelni se tudjuk Isten dicsőségének nagyságát és a személyes életünkre vonatkozó terveit.

 

–       A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban egy közös, imádsággal töltött est után mit üzen a magyar fiataloknak?

 

–       Általánosságban azt tapasztalom, hogy a keresztények jó emberek, segítenek a bajba került idegeneknek, vallási, etnikai hovatartozásuktól függetlenül. A személyes üzenetem számukra, hogy magasztalják az Urat és adjanak hálát neki azért, hogy szabadon gyakorolhatják hitüket és hogy békében élhetnek!

 

Fotó: Randi Jamal
© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet / Papp Erika