Onkológiai betegek lelkigondozói ellátása – Kamilliánusok által szervezett szakmai napon jártak egyházmegyénk beteglátogatói

A Katolikus Orvosok és Segítő Foglalkozásúak Kamilliánus Közössége meghívására az onkológiai betegek orvosi és lelkipásztori ellátásáról szóló előadáson vettek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai 2019. november 17-én. A rendezvénynek az Óbudai Főplébánia és a Szent Péter és Pál Közösségi Ház adott otthont. Az előadások előtti szentmise főcelebránsa Lic. Theol. P. György Alfréd MI, a rend Generális Delegátusa, az Osztrák Kamilliánus Tartomány elöljárója, a koncelebráns Dr. Faragó Artúr váci egyházmegyés kórházlelkész volt. A tanácskozást Dr. Végh György Pál, az Országos Traumatológiai Intézet főorvosa, a közösség elnöke nyitotta meg.

 

Dr. Vachaja József gyakorlati tapasztalatai alapján beszélt prezentációjában az onkológiai betegek panaszairól, fájdalmairól, kezelési módszereiről, terápiás eljárásokról. Megosztotta meggyőződését, hogy hidat kell építeni a hitélet és az orvostudomány között – az orvosok mellett nagy szüksége van a betegeknek lelkészekre, önkéntes beteglátogatókra is. Az orvos-beteg kapcsolatot illetően az érintések fontosságáról beszélt a főorvos. Emellett hangsúlyozta a remény szerepét a betegek életében – a remény az, amire építkezni lehet a nehéz időkben, és ez, amiben a lelkész a beteg segítségére siethet.

 

Dr. Faragó Artúr saját, a betegágyak mellett szerzett lelkipásztori – lelkigondozói élményeiből osztott meg gondolatokat. Elmondta, hogy sokszor tapasztalta meg, hogy a betegeket magukra hagyta a család, amikor kiderült a gyógyíthatatlan betegségük. Ilyenkor a beteg egyedül marad, bezárkózik, az orvosoktól várja a csodát, azt, hogy gyógyítsák meg. Hosszú kísérési folyamatra van szükség ahhoz, hogy megnyíljanak, megtalálják a hangot a lelkigondozóval. Sokan elfordulnak ebben az időszakban Istentől, de éreztetni kell velük, hogy fontosak, segíteni lehet nekik megtalálni és ébren tartani a reményt. Egyéni, hogy a betegség, a szenvedés eltávolít Istentől, vagy közelebb visz hozzá. Kinek-kinek magának kell feltenni a kérdést: a betegség veszteség vagy nyereség számomra? A tartalmas előadásokat rövid konzultáció követte, majd  tanácskozás zárása.

 

Jónás Julianna, DNYEM Kórházlelkészi Szolgálata

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet