Péterfilléreket gyűjtenek templomainkban július 1-én, vasárnap

A Szent Péter és Pál ünnepét követő vasárnapon, idén július 1-én a pápa szeretetadományai céljára gyűjtünk templomainkban. Az erre a célra befolyt pénzadományokat nevezzük péterfilléreknek. A gyűjtés eredményét a Püspöki Konferencia átutalja a Szentszék számára. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés a korábbi évtizedek állami akadályainak megszűnésével. Tavaly a magyar egyház közel 62 millió forintnyi adományt küldött a szentatya karitatív céljaira.

A kezdeményezés a VIII. századig nyúlik vissza, amikor angol katolikusok kezdték így támogatni a pápai szeretetszolgálatot, aztán az akkor még katolikus skandináv országok, majd a XIII. századtól Lengyelország és hazánk is átvette ezt a szép szokást. Ma már világszerte így is kifejezik a katolikus keresztények a pápa iránti ragaszkodásukat, a távolabbi rászorulók iránti szeretetüket.

Az Apostoli Szentszék gazdálkodása gondoskodik a világegyház kormányzásának főhivatalairól, mintegy száz nunciatúra fenntartásáról, a Vatikáni Rádió, az Osservatore Romano napilap, a televíziós központ, a könyvkiadó, könyvtár, levéltárak, egyetemek és más egyházi intézmények költségeiről, több mint 2500 alkalmazott illetményéről és a nyugdíjasokról. Ennek forrását jelentik az ingatlanokból származó bevételek és az adományok.

A péterfillérekből befolyó adományt azonban más adományoktól külön kezelik, és karitatív célokat szolgál. Természeti csapások áldozatait és menekülteket segít ebből a Szentatya, vagy szegény országok egyházi intézményeit, a katolikus oktatást és nevelést támogatja.

Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet