Segítség, gyónni szeretnék!

Nagyböjtben egyházmegyénk katolikus templomaiban is kiemelt figyelmet szentelnek a szentgyónás elvégzésének lehetőségére. Urunk egyik legnagyobb ajándéka a Bűnbocsánat Szentsége. A bűn feloldozása szabadságot ad, hogy megtisztult lélekkel folytathassuk életünket és várhassuk a feltámadás ünnepét. De ha nagyon régen, akár több éve óta nem gyóntunk, nehéz nekiindulni. Tudjuk, hogy kellene, de nem tudjuk rászánni magunkat, félünk ismét szentségekhez járulni. Amellett, hogy esetleg szégyelljük magunkat, talán el is felejtettük már, hogy is kell ezt csinálni.

1. Vizsgáld meg a lelkiismeretedet – ez a legfontosabb. Ha hosszú idő telt el, elég a súlyosabb bűnöket felidézni – ne aggódj, a gyóntatód mindent hallott már, nem fog megdöbbenni szavaidon. Gondolj úgy a gyónásra, mint amikor orvosi vizsgálaton nem mondod el részletesen a panaszaidat, akkor nem tud diagnózist felállítani és gyógymódot ajánlani az orvos.

2. Nézz utána a gyóntatási időpontoknak, vagy beszélj meg egy időpontot! De ha ez ijesztő számodra, egyszerűen állj be a sorba egy gyóntatófülkénél.

3. Lépj be, és kezdd el a gyónásodat! Segít, ha összeírod előre amit el szeretnél mondani.

4. Hallgasd meg a pap vigasztaló szavait, és mondd el a bűnbánati imát! A gyóntatód bátorítani fog, az a célja, hogy előre tudj lépni a hit útján. Majd penitenciát szab ki, és felszólít, mondd el a bűnbánati imát, amit segítségként te is magaddal vihetsz kinyomtatva,de a pap is segíteni fog elmondani.

5.  Végezd el a penitenciát, majd sütkérezz Isten irgalmában! Szentgyónás után maradj még egy kicsit a templomban, hogy hálást adhass Istennek, amiért eltörölte a bűneid. Dicsérd őt, és engedd, hogy békéje elárassza a szívedet, lelkedet. Kötelezd el magad újra Jézus mellett, és ahogy kilépsz a templomból, nyiss új fejezetet az életedben. Isten mindig ott van mellettünk, amikor elesünk. Bízz az irgalmában!

Forrás: Aleteia.org, Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet

Itt találsz lelki tükröt szentgyónáshoz!