Szerdán érkezik a missziós kereszt Debrecenbe

Május 30-án, szerdán délután 3 órakor ünnepélyes külsőségek között fogadják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét a debreceni Szent Anna-székesegyházban, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye alapításának negyedszázados jubileuma alkalmából rendezendő ünnepségsorozat részeként. A fogadást követően Dr. Krakomperger Zoltán, a székesegyház plébánosa mond rövid köszöntőt, majd a hívek eléneklik az irgalmasság rózsafüzérét, amelyet csendes áhítat, rövid igeliturgia és a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjainak és tanárainak közös elmélkedése követ.
A bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt június 2-án délután továbbindul az egyházmegye több településére: Nyíregyházára, Mátészalkára, Kisvárdára, Ajakra és Egyekre. A kongresszus jegyében a szervezők 2018 márciusában indították útnak a missziós keresztet, hogy bejárja a katolikus egyházmegyéket a Kárpát-medencében.

A kereszt 2007-ben, a budapesti városmisszió alkalmából készült. A közel öt méter magas, bronzborításokkal díszített tölgyfakereszt Ozsvári Csaba ötvösművész (1963–2009) alkotása. Növényi ornamentikája a magyar honfoglaláskori ötvösség motívumait idézi. A feszület nem csupán egyedi ötvösmunka, hanem ereklyetartó is. Középpontjában ezüst tokban egy Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, körülötte, a levéldíszek fordulataiban pedig magyar szentek relikviái találhatók. A keresztet először a 2007-es budapesti városmissziós napokon állították ki, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában kapott helyet.

Az azóta eltelt tizenegy évben a feszület fém részei erősen oxidálódtak, így szükségessé vált felújítása. A tisztítási, konzerválási munkálatokat Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte, aki jelen volt a kereszt megalkotásánál is. A restaurálás során öt újabb magyar (vonatkozású) szent, illetve boldog – Szent Márton, Boldog Gizella, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Apor Vilmos, Boldog Meszlényi Zoltán – ereklyéit helyezték el a missziós keresztben.

A Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztjét 2017 novemberében, a magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatásakor, egy külön erre a célra készített tartó segítségével szállítottak a Vatikánba, ahol Ferenc pápa megáldotta.

@ Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet