Szolgálat, nem szolgaság: Ferenc pápa a nők egyházban betöltött szerepéről

„Van egy máriás stílus, amit nem szabad szem elől téveszteniük se a férfiaknak, se a nőknek. A társadalomban és az Egyházban továbbra is jelen van egy bizonyos hímsovinizmus” – írja Ferenc pápa María Teresa Compte Grau spanyol írónőnek küldött levelében, annak legújabb könyvére hivatkozva, melynek címe Tíz dolog, amit Ferenc pápa javasol a nőknek.

A pápát aggodalommal tölti el, hogy továbbra is jelen van egy bizonyos hímsoviniszta felfogás még a legfejlettebb társadalmakban is, ahol erőszakos cselekedeteket követnek el a nők ellen. Bántalmazzák, áruba bocsátják őket, kihasználják a fogyasztói reklámokban és a szórakoztatóiparban. Azt is aggasztónak tartja a Szentatya, hogy az egyházban, ahol minden keresztény a szolgálatra kapott meghívást, ez a szerep a nők esetében olykor a szolgaság felé csúszik el, ahelyett, hogy valódi szolgálat lenne.


Pápaelődei nyomán Ferenc pápa is szükségesnek látja az újabb antropológiai kutatásokat, amelyek a tudomány fejlődésének eredményeit és a jelenlegi kultúra érzékenységét magába foglalva egyre mélyebbre ás le a női és a férfi identitás mélyére, hogy így jobban szolgálhassa az egész emberiséget. Ha ebben az irányban haladunk előre, az egy új és mindig megújuló humanitásra készít föl minket. Remélhetőleg ez a könyv is hozzájárul az ügyhöz – állapítja meg levelében a pápa.

A Szentatya fontosnak tartja, hogy a szerző nem feledkezett el Máriáról, aki áldott az asszonyok között. A máriás asszonyi létből egy sajátos dolog jön létre, amit a pápa Evangelii gaudium – kezdetű buzdításában máriás stílusnak hív. Ez a stílus arra hívja az egész egyházat, hogy Anya legyen, aki gyöngéden szeret mindenkit. Az egyházban élő férfiaknak és nőknek nem szabad szem elől téveszteniük ezt a ma olyannyira kulcsfontosságú távlatot. Remélhetőleg a könyv címében szereplő „tíz dolog” hasznára válik az olvasónak. Az Úr sokszorozza meg ezeket, hogy egyre előrébb jussunk a női küldetés és hivatás iránti érzékenység és elismerés útján – írja még Ferenc pápa, majd áldását adja María Teresa Compte Grau spanyol írónőre.

Ferenc pápa többször beszélt a nők egyházban betöltött helyzetéről. A spanyol írónő előszavában két esetet idéz. Az első, amikor 2013. július 28-án a Rio de Janeiróból Rómába visszatérő repülőgép fedélzetén válaszolt a Le Figaro egy újságírójának kérdésére: „Azt hiszem, hogy még nem dolgoztuk ki alaposan a nő teológiáját az egyházban. Ezt csinálhatnak, azt csinálhatnak, most ministrálhatnak, fölolvashatják a szentleckét, Karitász elnökök lehetnek… de többről van szó! Mélységében ki kell dolgozni a nő teológiáját”. A másik alkalom egy interjú során merült föl, amikor a Szentatya Antonio Spadaro jezsuitának megerősítette: „Többet kell tenni azért, hogy megalkossuk a nő alapos teológiáját. Csak ezzel a lépéssel lehet jobban átgondolni a nők egyházban betöltött szerepét”.

Forrás: Vatikáni Rádió