Tudod, hogy mit imádkozol? Könyvajánló a Miatyánkról

Sokszor gyorsan eldaráljuk, nem is figyelünk oda, mit imádkozunk. Úgy teszünk, mintha imádkoznánk, de közben a gondolataink máshol járnak. A Miatyánk a leggyakrabban mondott ima, amit Jézus tanított nekünk. Jézus azt mondja a Miatyánk szövegéről, hogy így imádkozzatok: ennek alapján, példájára, ehhez hasonlóan; ennek szellemében és lelkületével tanuljunk imádkozni. Cseri Kálmán A Miatyánk című könyvét ajánljuk:

„Méltán kérdezhetné bárki, hogy miért tanulmányozzuk azt, amit a legtöbben könyv nélkül ismerünk? Éppen ezért szeretnénk tanulmányozni, hogy ne csak kívülről tudjuk, hanem belülről is. Hogy szívvel-lélekkel ismerjük. Ne csak idézzük, hanem valódi imádságként mondjuk. Hogy benne legyen a lelkünk és az értelmünk is.” (Cseri Kálmán)

Talán ha jobban értjük, mit jelent egy-egy kifejezés, vagy kérés a Miatyánkban, akkor jobban tudjuk majd imádkozni is. Jézus nemcsak egy imát hagyott ránk, hanem összefoglalta azokat az alapszempontokat, amelyek imádsággá tesznek valamit. A Miatyánk mintaként szolgál, modell, mely rávilágít azokra az ismérvekre, amelyek miatt imádságnak tekinthető az, amit Istennek címezve mondunk.

Cseri Kálmán igehirdetéseit csokorba gyűjtő kötetében a Miatyánk szövegén halad végig, magyarázza és arra törekszik, hogy az Úr imádságát mélyebben megértsük, illetve tanulságait beépítsük Istennel való napi párbeszédünkbe. A könyv arra ösztönöz, hogy megújítsuk imaéletünket; átgondoljuk, hogy mikor és hogyan szoktunk imádkozni:

Milyen az imaéletem? Imádságom magam körül forog? Mi jellemzi imádságomat? Ilyenkor csak benyújtom a rendelést, vagy letudok egy kötelességet, hogy megnyugodjon a lelkiismeretem? Imádságom alapja a kétségbeesés vagy az Isten iránti bizalom és tisztelet? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gondolhatunk végig a könyv segítségével.

 

Cseri Kálmán magyar református lelkipásztor, Kecskeméten született. A Budapesti Református Teológiai Akadémián tanult. 1971-től a pasaréti gyülekezet lelkipásztoraként szolgált 39 éven át. Arra törekedett, hogy az evangéliumot a mai ember számára is érthetően hirdesse. Sokfelé szolgált az országban és a határon kívül is, munkássága meghatározó erejű volt. Cseri Kálmán 2017 februárjában költözött vissza Teremtőjéhez.

Forrás: 777blog.hu