Vatikáni támogatást kapott a Mária Maraton

1300 km, melyet nemcsak futók, hanem kerékpáros zarándokok is teljesítenek, mégsem futóverseny vagy kerékpártúra. Sportzarándoklat. Lelki közösség és kötelékek, egy egészséges életmód felmutatása a sport eszközével. Ez a Mária Maraton, amely immár „A sport az emberiség szolgálatában” pápai kezdeményezés mintaprogramjaként mutatkozhat be. Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület elnöke egy a Vatikáni Rádióban elhangzott interjúban megemlítette, a mostani eredmény Ferenc pápához köthető, aki két évvel ezelőtt egy világmozgalmat kezdeményezett A sport az emberiség szolgálatában címmel; ennek céljai közt szerepelt a sport és a hit világa közti szakadék megszüntetése. A sport és a lelkiség jelenjen meg eseményekben, ideológiában egyaránt; alapozzuk meg gondolatilag, vagy legalábbis kezdjünk el róla gondolkodni, hisz test vagyunk és lélek – magyarázta Szabó Tamás.

Amikor ezeket Ferenc pápa kezdeményezte, a magyar csapat már túl volt az első Mária Maratonon; felvették a kapcsolatot a Vatikánnal a lehetséges együttműködés reményében. Ebből mostanra alakult ki a konkrét együttműködés a Mária Maraton és A sport az emberiség szolgálatában mozgalom között. A mozgalom a Kultúra Pápai Tanácsa égisze alatt működik, mely két évvel ezelőtt világkonferenciát szervezett a témában, melyen megfogalmazták a mozgalom főbb elveit, többek között, hogy a sport – csakúgy, mint a lelkiség – mindenkié; mindkettő örömet ad; a verseny barátság is lehet, mely összehoz, nem szétválaszt.

Magyar részről azt kezdeményezték, hogy a Mária Maraton legyen A sport az emberiség szolgálatában mozgalom mintaprogramja, melynek körvonalairól február 22-én egyeztettek a Kultúra Pápai Tanácsával. Ravasi bíboros tavaly októberben már levélben jelezte, hogy befogadják a Mária Maratont a rendezvényeik közé. A mostani megbeszéléskor eldőlt, hogy használhatják a világmozgalom logóját; hogy a vatikáni program saját felületein feltünteti, hogy a Mária Maraton az ő rendezvényük – ez világpromóciót jelent a magyar kezdeményezés számára. A Mária Maraton kiadványaiba a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke, Ravasi bíboros ír előszót, aki egyben védnökséget is vállal a Mária Maraton fölött, áldást és üzenetet küld a résztvevőknek – osztotta meg a hírt a Vatikáni Rádió.

A Mária Maraton a Mária Úthoz kötődik, amely Közép-Európa zarándokútjaként határozza meg magát, mint az összes máriás kegyhelyet összekötő zarándokút-hálózat, s amely részben még kiépítés alatt áll. Annak érdekében, hogy az emberek elmenjenek zarándokolni, különféle rendezvényeket szerveznek, például az Egy Úton rendezvényt, illetve a Mária Maratont, mely a futók és kerékpárosok hatalmas társadalmát kívánja megszólítani a Mariazell és Csíksomlyó között rendezett egyhónapos ultramaratonnal, amikor végigfutják az egész, 1300 kilométeres távot; mindennap megtesznek egy maratont – tavaly egy család együtt teljesítette az ultramartoni távot. A Mária Maraton lelki tartalmát Székely János püspök a zarándoklásról írt elmélkedéssorozata jelenti, mely akár hatvan napra is biztosít lelki táplálékot. Ökumenikus kezdeményezésről van szó, amelyet római és görögkatolikus, evangélikus és református püspökök egyaránt támogatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió