Veni Sancte szentmisén vettek részt az egyházmegye hitoktatói Nyíregyházán

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hitoktatói részére Palánki Ferenc megyéspüspök szentmisében kérte a Szentlélek kegyelmeit az elkövetkező tanévhez augusztus 31-én, Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

A főpásztor három gondolatot emelt ki a napi evangélium „Példabeszéd a tíz szűzhöz” (Mt 25,1-13) kezdetű szakaszának üzenetéből:

„Megdöbbentő Jézusnak az a mondata, amikor azt mondja az öt balga szűznek: „nem ismerlek titeket”. A házigazda a barátait, rokonait hívja meg a menyegzőre, de ebben az esetben nem ismeri, a szívük mélyén nem találkozott a lakomát lekéső szüzekkel.
Jézus azt mondja: Az az örök élet, hogy megismerjenek Téged, egyedül igaz Istent, és akit Te küldtél, Jézus Krisztust. A hit átadásának a feladata, hogy a ránk bízottakkal megismertessük Jézust, aki meghívott az örök lakomára, a Vele való örök szeretetközösségbe. Csak az tudja átadni az isteni szeretetet, aki belép ebbe a közösségbe, és életének részévé válik. Így lesz hiteles a hitoktató, mert éli az Istennel való szeretetkapcsolatot. Ha viszont nem élő a hitünk, megtarthatjuk az órát, el tudjuk vezetni a gyermekeket az elsőáldozáshoz, bérmálkozáshoz, de nem lesz hatékony a szolgálatunk.

Legyetek tehát készen arra, hogy tanúságot tegyetek! Ne csak beszéljetek Jézusról, hanem az életetek legyen tanúságtevő élet, amely készség az istenkapcsolatból fakad és származik. Ha nincs élő szeretetkapcsolat Istennel, akkor elfogy az olaj.

A mécses természete hogy kiég. Ma, gyakori, divatos kifejezés a „kiégés”, sokan emlegetik, mint az ember életének veszélyforrását, ami teljesen igaz, de a mécsest újra lehet tölteni. Az evangéliumban ez az egyetlen hely, ahol előfordul ez a gondolat.
Egyik lelkigyakorlaton megkérdezték, honnan töltekezek, amikor a találkozók, előadások, programok, feladatok teljesítése során elfogy az energiám? Ezt a kérdést minden reggel fel kell tennünk magunknak. Természetes dolog, hogy az erőnk elfogy, az olaj kiég. A készenlét olaját honnan töltjük fel? A lelki életünket is táplálni kell abból a kapcsolatból, amit Isten kínál mindannyiunkak, hogy soha ne égjen ki a mécses és mindig készen legyünk az ő szolgálatára, a vele való találkozásra. Ez a gazdagság pedig az imádságban, Oltáriszentségben, embertársunkban található. Éljünk ezzel a lehetőséggel, mert amikor életünk végén megnyílik a kapu előttünk és átlépünk a menyegzőre, csak annyit fognak tőlünk kérdezni: Kit hoztál magaddal?” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

A hitoktatói tanévnyitó további részében Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató tartott tájékoztatást, majd Felfödi László egyházmegyei általános püspöki helynök, hitoktatási referens szakmai és lelki előadásával gazdagította a résztvevőket, valamint a csoportbeszélgetéseken technikai feladatokról és pasztorális programokról is tájékozódtak a résztvevők.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapja