Veszteség- és gyászfeldolgozás – Szakmai továbbképzésen a beteglátogatók

Veszteség- és gyászfeldolgozásról tartottak szakmai képzést szociális szakembereknek 2019. november 18-20-ig Budapesten, a Katolikus Szeretetszolgálat székházában. A képzésen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai is részt vettek.

 

 

A képzés vezetői, dr. Hegedűs Katalin és Geiszbühl-Szimon Petra a közös munka során nagy szeretettel és szakértelemmel kísérték, tanították a résztvevőket. Az első képzési napon a gyász elméleti háttere, a veszteségélmények és gyász típusainak rendszerezése, az úgynevezett normál és komplikált gyász kaptak helyet. Másnap a szenvedélybetegségek, veszteségek és függőségek összefüggései, a veszteség, mint rizikótényező a függőségek kialakulásában kerültek fókuszba. De beszéltek a gyermekek és az idősek gyászáról, a demencia és a gyász kapcsolatáról, a családi szocializációról, és arról, hogyan lehet segíteni gyermekeinknek a gyász feldolgozásában, mit tehet a segítő a gyászolóért, melyben nagyon lényeges a segítő viszonyulása a halálhoz, fontosak az önismereti elemek.

A harmadik napon a saját élmények, félelmek kérdéseinek kommunikálhatóságát járták körbe a résztvevők, majd összefoglalták a képzésen tanultakat, az átélt élményeket, melyek a mindennapi munkában segítséget nyújtanak számukra.

 

Geréné Sárga Monika és Jónás Julianna, beteglátogatók

 

© Egyházmegyei lelkipásztori Intézet