Zarándok vándortábor indul gyermekeknek – Hitoktatói ajánlás nyári táborok tervezéséhez hitoktatóknak

2020. január 27-től lehet jelentkezni állami támogatású magyarországi vándortáborokba, melyek célja, hogy 13 ezer gyerek jusson el erdei, vízi és bringás vándortáborokba. Idén először indul zarándok vándortábor, melyben a gyermekek Tihanytól Pannonhalmáig mintegy 100 kilométert tesznek majd meg. Egyházmegyénk hitoktatója Baloghné Szabó Judit személyes motivációját, tapasztalatait osztja meg táborozási lehetőségekről, hitoktatói továbbképzésről az alábbi írásban.

 

A 2019/2020 tanév félévében járunk, de már több hitoktató, hittanár vagy pedagógus kolléga, akik a ránk bízott gyermekek hitbéli fejlődésén munkálkodunk, töri a fejét, hogy év végén milyen kirándulással, táborral, közösségi élménnyel gazdagítva zárjuk a tanévet. Manapság nagy kihívást jelent a gyerekek megfelelő motiválása, mert többségüket csak a virtuális világ, a telefonok, tabletek érdeklik. Ebből a foglalatosságukból, annak érdekében, hogy aktív közösségi élményt megéljenek, amiben a mozgás, a sport öröme és a környezettudatosságra nevelés is szerepet kap, sokszor igen nehéz kimozdítani őket. Pedig ép testben ép lélek – tartja a mondás. A testet a lélektől nem választhatjuk el, Isten rendeltetése alapján mindkettőt edzésben kell tartanunk.

 

 

Ehhez teremtenek kiváló lehetőséget az ún. vándortáborok, ahol a napi imáinkat elmélkedéseinket, beszélgetéseinket bekapcsolva, élményekben gazdag, igen aktív napokat tölthetünk el a gyerekekkel. Annak érdekében, hogy minél több gyermek és pedagógus bekapcsolódjon a vándortáborozásba, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda kidolgozta az államilag támogatott Vándortábor Programot.

 

Eddig háromféle táborban vehettek részt a gyerekek: erdei-, vízi-, és kerékpáros vándortáborokban, de 2020-tól már zarándok vándortáborral is gazdagodott a támogatottság köre, melynek kedvezményezettjei katolikus egyházi intézményeket, plébániai csoportok.

 

Jómagam 2018-ban találkoztam ezzel a lehetőséggel. Nagyon szeretek biciklizni, így engem a bringás vándortábor szólított meg. Először kerékpáros vándortábor vezető képzésen kellett részt vennem, amely pedagógus végzettséghez kötött és 30 kreditpont jár érte. A képzés egy elméleti napot és két gyakorlati napot jelentett és vizsgával zárul. 2019 októberében vettem részt a képzésen, az elméletet Budapesten, a gyakorlatot pedig Szombathelyen, az Alpokalján tartották. A két nap alatt közel 70 km-es távot kellett megtenni, különböző feladatokkal megfűszerezve.

 

A Vándortábor Programok listáját 2020. január 27-én teszik közzé a vandortabor.hu oldalon, a turnusok onnantól kezdve lesznek online regisztrálhatók. A magam részéről a balmazújvárosi egyházközséghez tartozó hittanosokkal nagy reményekkel vágunk majd neki a bringás vándortábor felső-tiszai útvonalának a középkori templomok nyomába eredve.

 

Vándortábor 2020 címmel rendezett január 17-én tartottak konferenciát az Országház felsőházi termében, ahol a tavalyi évről szóló beszámolókat, valamint újdonságokat hallgathattuk meg. Újdonság a fentebb már említett zarándok vándortábor volt, melynek útvonala a Tihany és Pannonhalma közötti mintegy 100 km, melyet Kiss István Didák OFM rendi vezető, a Szerzeteselöljárók Irodájának vezetője mutatott be, aki beszédében a lelki élet fontosságát, a harmónia megteremtését emelte ki Istennel és önmagunkkal szemben. Az első zarándok vándortábor vezető képzést 2020. április 20-án tartják.

 

A vándortáborok választható útvonalai az egész ország területeire kiterjednek. Erdei vándortáborok a Bakonyban, Börzsönyben, Mátrában, Mecsekben, Pilisben, a Vasi-Hegyháton, a Vértesben és a Zemplénben indulnak. Kerékpáros vándortáborokat a Cserhát, Börzsöny, Dunakanyar, Bükk, Aggteleki Nemzeti Park, Déli-Bakony, Felső-Tisza-vidék, az Őrség és a Körös mentén szerveznek. A vízi vándortúra helyszínei a Felső-Tisza, Tokaj, Bodrogzug, Dunakanyar, Szigetköz és a Körös-mente.

 

A túrák által érintett városokban programok és látnivalók várják a 10-18 éves korosztályt. Részletes tájékoztatást olvashattok az erdeivandor.hu, bringasvandor.hu., vizivandor.hu, illetve a szerzetesek.hu oldalakon. Ha felkeltettem az érdeklődésetek, olvasgassatok róla a honlapokon, ha már ebben az évben szeretnétek táboroztatni, siessetek, szoros az idő!

 

Baloghné Szabó Judit
hitoktató-hittanár

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet