Vatikán: Elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). A döntés bejelentését követően Erdő Péter bíboros a köztévének nyilatkozott.

Erdő Péter az M1 közszolgálati csatornának elmondta, hogy 2020 szeptemberéről 2021 szeptemberére helyezték át a világesemény időpontját, a helyszín változatlanul Budapest lesz. A szeptemberi hónap megmarad, a pontos dátumot néhány nap múlva rögzítik.

 

A főpásztor hozzátette, a Szentszék körültekintően mérlegelte a kongresszus elhalasztását, a saját egészségügyi szervezetével tanulmányozta a nemzetközi járványügyi prognózist. A Vatikán ezután hozta meg a döntést, hogy a következő két-három év nemzetközi eseményeit úgy helyezik át, hogy azok ne kerüljenek egymással átfedésbe. A sorban az elsőt, a budapesti kongresszust 2021-re halasztották, a jövő évre tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, míg az évre meghirdetett Ifjúsági világtalálkozót 2023-ra helyezték át.

 

A bíboros bizakodását fejezte ki, hogy jövő ősszel már nem jelent egészségügyi kockázatot az utazás és a közlekedés is helyreáll. A főpásztor végül úgy fogalmazott: „Reménykedünk, hogy addig helyreáll a lelkekben is az optimizmus és az egyensúly.”

 

Forrás: Magyar Kurír