A második gyertya is világít a betegek adventi koszorúján

Egyházmegyénk kórházlelkészségének munkatársai a második gyertyát is meggyújtották december 9-én a Kenézy Kórház Ápolási Osztályának adventi koszorúján. Az ünnepi alkalmon az ökumené jegyében a református kórházlelkészek mellett Terdik János, a Debrecen-Tócóskerti Görögkatolikus Szervezőlelkészség lelkésze is megjelent.

 

 

A görögkatolikus kórházlelkész rövid elmélkedésében az adventi készületről, az ajándékozás öröméről, Szent Miklós püspök példájáról beszélt, felhívva a figyelmet arra, hogy az adventben mi magunk is lehetünk ajándék a másik ember számára odafigyelésünkkel, kedvességünkkel.

 

 

Ezt követően Berényiné Felszeghy Márta kórházlelkészségi koordinátor Assisi Szent Ferenc imáját olvasta fel, majd Lángné Erika beteglátogató A négy gyertya című történetét mutatta be egy rövid kis filmen a betegeknek. A közös éneklés sem maradt el, az ismert dallamok sokak szemébe könnyeket csaltak. A Debrecen – Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának munkatársai kis ajándékokkal kedveskedtek az osztályok betegeinek és a nővéreknek, technikai dolgozóknak. Terdik János atya gyóntatott, áldoztatott, és kiszolgáltatta a betegek szentségét az azt kérőknek.

 

 

A Mátészalkai Kórházban is meggyújtották a második gyertyát az adventi koszorún december 10-én. A helyi kamilliánus csoport tagjai a betegeket megszólítva hívogattak az ünnepi alkalomra, ahol Fülöp Sándor atya és Bodnár Enyedi Zsolt református lelkész együtt imádkozott a betegekkel és karácsonyi dalokat énekeltek. Ezt követően a református lelkész megosztotta gondolatait az advent kapcsán az egybegyűltekkel, majd a kamilliánus testvérek felkeresték a betegek betegágyuknál és apró ajándékokkal kedveskedtek nekik. Az ajándékokat Farkasné Papp Elza beteglátogató és hitoktató kezdeményezésére az általános iskolás hittanos gyermekek készítették, akik így járultak hozzá a betegek adventjének szebbé tételéhez.

 

Szöveg: Berényiné Dr. Felszeghy Márta kórházlelkészségi koordinátor

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet