Az évtized 30 legjobb magyar épülete közé választották egyházmegyénk legfiatalabb templomát

Az Index portál az évtized zárására kiválasztotta a 30 legjobban sikerült hazai építészeti alkotást az elmúlt tíz évből. A válogatáshoz segítségül hívták az Építészfórum két munkatársát, akik a rangsor nélküli 30 legjobb magyar épület közé választották a debrecen-józsai Szent György-templomot. Alapkövét Bosák Nándor püspök atya helyezte el 2014-ben, majd az elkészült templomot 2015-ben Palánki Ferenc megyéspüspök szentelte fel. A templomépítést kezdeményező és azt felügyelő plébános Felföldi László atya volt. A templomot tervezte Győrffy Zoltán.

 

Az Index ezt írja a templomról: „…ha a városrész katolikus hívei új templomukként a hazai szakrális építészet elmúlt évtizedének egyik csúcsművét várták – nos, imáik meghallgatásra találtak. A kortárs templomépítészet tele van remek alkotásokkal, még ha nem is minden esetben tud megszabadulni a közhelyektől és a művirágosodástól. Győrffy Zoltán temploma az időtlenségig egyszerű és nemes. A Debrecen egykori főépítésze, Borsos József teremtette alföldi téglahagyományt felvállalva, középkori térarányokat és formákat idéző, de egyértelműen kortárs épületre bármely közösség büszke lehetne.” A 30 legjobb magyar épület listája itt található.

 

A Szent György-templom épületét nem első alkalommal méltatják: 2016-ban Pro Architectura díjjal tüntették ki, mely az Ybl Miklós-díj után a második legrangosabb kitüntetés az építészetben, valamint a Média Építészeti Díját is a fiatal római katolikus templomnak ítélték oda szintén 2016-ban.

 

Az építész szakmai méltatások úgy írják le a Szent György-templomot, ami alázattal és méltóságteljesen simul Debrecen kertvárosi városrészének környezetébe. A tervező azonos figyelmet fordított a szakrális karakter megjelenítésére és a használati szempontok érvényesítésére. A templom épülete a téglaépítés mesteri példája. A szerkezetek és az anyagválasztás nem különül el sem a lokalitástól, sem az épület funkciójától, hanem azokkal természetes egységet képez. Az ősi anyag innovatív módon köti össze a múltat és a jelent. A homogén alakítás, az azonos külső és belső kiképzés szakrális erőt sugároz.

 

A Szent György-templom napjainkban a debreceni Megtestesülés plébánia filiájaként működik.

 

Forrás: a Szent György-templom honlapja

 

© Egyházmegye Lelkipásztori Intézet