Kérdőív a fiatalokhoz a Vatikánból

 „2018 őszén nagy eseményre kerül sor a katolikus egyházban. Az októberben megrendezendő püspöki szinódus főszereplői mi leszünk, a fiatalok! Éljünk bármilyen földrészen, beszéljünk bármilyen nyelvet, legyen bármilyen a bőrszínünk, az iskolai végzettségünk, Ferenc pápa azt üzeni, kíváncsi ránk, a véleményünkre, arra, hogy milyen egyházban szeretnénk élni.”

A fenti sorokkal üdvözli a szia.katolikus.hu honlap november eleje óta a látogatókat. Az oldalról a Vatikán által közreadott átfogó ifjúsági felmérés kérdőíve tölthető le. A kérdőív eszköz és egyúttal válasz is Ferenc pápának a szinódus kapcsán megfogalmazott meghívására: „Az Egyház is szeretné meghallani hangotokat, meghallgatni érzékenységeteket, hiteteket; de kételyeiteket és kritikáitokat is. Hallassátok kiáltásotokat, hangozzék csak fel közösségeitekben, és érjétek el, hogy eljusson pásztoraitok fülébe is! Szent Benedek arra kérte az apátokat, hogy a fiatalokat is kérdezzék meg minden fontos döntés előtt, mert gyakran épp a legfiatalabbnak tárja fel az Úr a legjobb megoldást (Szent Benedek regulája, III. 3).”

A kérdőív – amelynek kitöltése hozzávetőlegesen 20-25 percet vesz igénybe – a szinódusi főtitkárság által közreadott kérdőív kibővített változata. A kérdéssor olyan aktuális témákkal kapcsolatban kutatja a fiatalok véleményét, mint az Egyházzal kapcsolatos várakozásaik, a saját és a családjuk valósága, jövőképük, reményeik, az őket érintő kihívások. A 16–29 éves fiatalok válaszait 2018. január 15-ig várják a szervezők.

A kérdőív itt letölthető.

A szia.katolikus.hu weboldalt, amely a tervek szerint a szinódussal kapcsolatos híreket, tudnivalókat is közli majd, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága működteti, melynek vezetője Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya.

A szia.katolikus.hu oldal itt elérhető.

Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Kar Sajtószolgálata