Megragadták az evezőket – Ifjúságvezető képzés indult egyházmegyénkben

Evezők elnevezéssel indított képzést a Lelkipásztori Intézet Ifjúsági Irodája egyházmegyénkben élő 18-35 éves fiatalok számára 2018 novemberében Nyírszőlősön a Buczkó Atanáz Közösségi- és Zarándokházban. A tíz hónapon át tartó ifjúságvezető képzésen a résztvevők megismerkednek korunk ifjúságpasztorációs kihívásaival és lehetőségeivel, valamint a végzést követően képesek lesznek aktívan bekapcsolódni az egyházmegye és a plébániák ifjúsági programjaiba. A képzés egyik résztvevőjének írását közöljük:

 

“Elkezdeni valamit, ami már nagyon ráfér a világunkra. Elkezdeni valamit, ami „világrengető”. Igen, én így nevezném azt, amit elkezdtünk 2018 novemberének utolsó hétvégéjén. Hogy mit is kezdtünk el?

 

Huszonheten EVEZŐ-sök lettünk. Olyan fiatalok vagyunk, akik tudják és meg is akarják változtatni az egyházmegye ifjúsági életét. És fogjuk is!

 

November utolsó péntek estéjén indult a program. Miután mindenki megérkezett és elfoglalta a hétvégi kuckóját, megvacsoráztunk. Utána bemutatkoztunk és elmeséltük, hogy ki mivel foglalkozik. A Dixit nevű társasjáték kártyáinak felhasználásával mindenki ismertett magáról egy tulajdonságot, ami őt leginkább jellemzi. Az ismerkedést fokozva közösen „bejártuk” Európa fő városait, és párosával is beszélgettünk. A játék után elkezdtük alapozni a másnapi „tárgyalásainkat”. Feljegyeztük, hogy milyennek szeretnénk látni egyházmegyénk fiatalságát a jövőben. Ám az este itt még nem ért véget: kikapcsolódásképpen a játék tovább folytatódott a már előzőleg említett társasjátékkal…

 

Másnap reggeli után elkezdtük komolyabban tervezni jövőbeni feladatainkat. Milyen fiatalokat keresünk, milyen fiatal csoportokra van szükség, milyen legyen egy vezető, milyen egyházmegyei ifjúsági programok szervezésén gondolkodjunk….

 

Ebédidőre megérkeztek a vendégeink, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodájának munkatársai. Az étkezést

követően bemutatták mit és hogyan csinálnak ők az egyházmegyéjükben, majd segítettek terveink konkretizálásában.

 

Vendégeink hazautazása után közösen megterveztünk a jövő évi programokat, fesztiválokat…

Estefelé Pankotai József atyával bekapcsolódtunk a világméretű szentségimádásba. Vacsora után pedig újból a társasjátéké volt a főszerep… Másnap reggeli után elbúcsúztunk egymástól, izgatottan várva a következő találkozót.

 

Nagyon jó volt ez a hétvége. Sok új embert ismerhettünk meg és úgy érzem, elkezdődött valami szuper dolog ezzel a csapattal.

Szóval, semmiképpen sem ajánlom, hogy a következő időszakban lemaradjatok bármilyen ifjúsági eseményről, mert királyok lesznek!”

 

Ujj Terézia

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet