Nekilendülök annak, ami előttem van – Egerszalóki Ifjúsági Találkozó július 11-15.

35. alkalommal rendezik meg idén július 11. és 15. között a legnagyobb nyári katolikus ifjúsági találkozót Egerszalókon. Az Egertől három kilométerre fekvő településen 1982-ben tartottak először összejövetelt katolikus fiataloknak a helyi plébániához tartozó szabadtéri területen.

A Kerényi Lajos atya nevével fémjelzett lelkigyakorlat évről évre egy meghatározott témára épül, amellyel kapcsolatban az örökifjú piarista szerzetes és számos, az egyházi és a civil életből meghívott előadó tart tanulságos előadásokat. Kiemelt hangsúlyt kapnak a kiscsoportos beszélgetések is, amelyek segítségével a résztvevők hatékonyabban tudják feldolgozni az előadásokon hallottakat.

A szentmisék, előadások, csoportos beszélgetések és koncertek által a fiataloknak lehetőségük van a hitben való elmélyülésre, emellett természetesen barátságok is szövődnek közöttük. Az egész eseménynek sajátos miliőt kölcsönöz, hogy a résztvevők sátortáborban laknak.

„A kereszténység nem az élettagadó fakírok vallása, világnézete. A kereszténység az igazi lendület, fejlődés, öröm, lelki harmónia. Nem veti meg a kincs, hír, gyönyör kínálta értékeket. Igenis, a Jóisten segítségével használja ezeket, de nem engedi, hogy azok leállítsák és függővé tegyék. Ferenc pápa is ezt üzeni a mai nemzedéknek.

Szükségünk van szentekre, akik moziba mennek, zenét hallgatnak, de Istent teszik első helyre, akik képesek a tiszta szerelemre és a tisztaságot megszentelik, akik nem félnek a világban élni.

Szükségünk van kólát, hot-dogot fogyasztó, internetező és okos eszközöket használó szentekre, akik szeretik az Eucharisztiát, de nem szégyellnek hétvégén sört inni.

Szükségünk van olyan szentekre, akik szeretik a mozit, a színházat, a zenét, a táncot, a sportot, vidámak és jó barátok. Akik evilágban élnek, és meg tudják ízlelni a világ tiszta és jó dolgait, de mégsem világiasodnak el.

A rendezvényre a több mint három évtizedes hagyományok alapján az egész országból, sőt a Kárpát-medence szinte minden szegletéből érkeznek 16 és 30 év közötti fiatalok.

A fiatalok Kerényi Lajos piarista szerzetes és Ternyák Csaba egri érsek mellett idén is találkozhatnak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági referensével; Czapkó Mihály, Czibere Zsolt, Galo Gábor, Vízi János atyákkal. A találkozó vendége lesz Pécsi Rita neveléskutató, Csókay András agykutató és Fábry Kornél, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára.

Fellép a Sarkifény Zenei Csoport, a Chords Zenekar, a Szalók Band és a Crux együttes. Szent Ferenc Kisnővérei szentségimádást és közbenjáró imát is vezetnek. Lesz színdarab Teréz anya életéről és táncház Pintér László Zsolt vezetésével.

A találkozó ideje alatt a barlanglakásokat idén is ingyenesen látogathatják a résztvevők. A Karitász–RÉV végig jelen lesz a rendezvényen; lehetőség nyílik kézművességre, kedvezményes barangolásra a szalóki Tücsökbusszal, valamint a résztvevők most is segíthetnek embertársaikon véradással.

Az előzetes regisztráció nem kötelező, azonban a szervező egri Főegyházmegyei Ifjúsági Iroda kér mindenkit, hogy aki teheti, a gyorsabb, egyszerűbb helyszíni ügyintézés érdekében regisztráljon a rendezvény honlapján, ahol az érdeklődők további részletes információkat találhatnak a találkozóról.

Forrás: fieger.hu/szalok