„Tegyétek boldoggá az embereket!”  – Sárospatakon zárták a tanévet egyházmegyénk hitoktatói

Korunk hitoktatóihoz is szólhatna Árpád-házi Szent Erzsébet gondolata: “Tegyétek boldoggá az embereket”. A szentéletű királylány szülőföldjére, Sárospatakra kirándultak június 24-én egyházmegyénk katekétái, akik a Szeplőtelen Fogantatás titulusát viselő bazilikában tartották az elmúlt tanév ünnepélyes zárását. A pataki Szent Erzsébet Ház munkatársa tartott rövid ismertetőt a tevékeny felebaráti szeretetet megtestesítő magyar királylány életéről, majd Felföldi László helynök atya, a Lelkipásztori Intézet vezetője köszöntötte a hitoktatókat.

 

A helynök atya a tanévet záró ünnepi beszédében Palánki Ferenc megyéspüspök nevében is köszönetét fejezte ki a hitoktatók által végzett szolgálatért, akiknek munkáját az evangelizálás egyik legnehezebb, ugyanakkor legnemesebb feladatának nevezte. A katekéták szolgálatát ahhoz hasonlította, mint akik önmagukat is folyamatosan képezve, a nyers köveket megmunkálva az Egyház élő köveivé alakítják tanítványaikat.

 

Az emberi munka gyümölcsöt terem, éppúgy, mint a hitoktatók evangelizációs szolgálata. Ugyanakkor nem szabad megállni és megelégedni napjaink kialakult társadalmi helyzetével és lehetőségeivel. Az evangelizációs szolgálathoz mindenkinek hozzá kell tennie a maga személyiségét – fogalmazott Felföldi atya.

 

De azt is kérte a hitoktatóktól, hogy amikor a tanév intenzív időszaka után eljön a nyári pihenés ideje, a test mellett a lelki töltődésre is figyeljenek: „Isten mindenkihez szól, mindenkit megszólít, van szava hozzánk, gondolata, csak meg kell hallani és meg kell őt hallgatni. Senki ne gondolja, hogy véletlen az életében, hogy hitoktató lett. Isten akarta, kiválasztotta, mégpedig szándékkal. Nem egyszerű szolgálatra választotta, hiszen Isten szolgálata sohasem volt egyszerű. Ezért kérjük a hitoktatók szolgálatára Isten áldását, hogy lelkileg gazdagodva, erősödve, istenkapcsolatukban mélyülve folytassák ősszel munkájukat” – zárta gondolatait Felföldi László püspöki helynök. Majd szeretettel gratulált és kihirdette azoknak az idén nyugállományba vonuló hitoktatóknak a névsorát, akiknek Palánki Ferenc püspök atya Pro Communitate Christiana, azaz A keresztény közösségért díjat adományoz szolgálatuk elismeréséért. Az idén Sebők Sándorné baktalórántházi, Szikszay Lászlóné debreceni, és Csillagné Lugossy Marianna püspökladányi katekéta július utolsó vasárnapján, Máriapócson megrendezendő egyházmegyei búcsún vehetik majd át a püspöki elismerést.

 

Az ünnepélyes tanévzáró végén Szentségimádást tartottak, majd a Szent Erzsébet Ház liturgikus gyűjteményét tekintették meg. Rövid városlátogatás keretében felkeresték a Református Teológiai Akadémia világhírű könyvtárát, majd közös ebéddel és a várban tett sétával zárták a hitoktatók a 2018/19-es tanévet.

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet / Papp Erika