„Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) – portréfilm vetítés Bosák Nándor ny. püspökről május 29-én

Május 29-én, kedden este 7 órától a debreceni Apolló Moziban vetítik a „Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) címmel Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyéspüspökről szóló portréfilmet. A film megtekintése ingyenes, de a korlátozott férőhelyre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges.


A Debrecen Televízió 2012-ben készítette az 59 perces portréfilmet. A több mint két hétig tartó forgatáson Vojtkó Ferenc szerkesztő és Máthé Gábor operatőr kísérték a püspököt. Volt, amikor négy napot is együtt töltöttek – mondta Vojtkó Ferenc szerkesztő, aki számára meghatározó élményt jelentett a közös munka. Az út során sokat tanult a főpásztortól, személyiségének olyan oldalát is megismerte, amiről kevesen tudnak. Elmondta: Bosák Nándor püspök páratlan humorérzéke sokszor oldotta a fárasztó, fizikailag is megterhelő forgatást.

A film bemutatja a debrecen–nyíregyházi megyéspüspök életének jelentős állomásait, ahol az emlékek és az ott szerezett tanulságok elevenednek fel. Családtag, barátok, egykori tanítványok is megszólalnak, és segítenek a nézőnek abban, hogy megismerjék őt, az érzéseit, gondolatait, személyiségét.