Ünnepel a 25 éves Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye – Bosák Nándor nyugalmazott püspökről mutattak be portréfilmet a debreceni Apolló Moziban

„Törd meg az éhezőknek…” (Iz 58,7) címmel Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi megyéspüspökről szóló portréfilmet mutattak be 2018. május 29-én Debrecenben az Apolló Moziban. A filmbemutatón Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és édesapja, Palánki Ferenc, Törő András püspöki titkár, dr. Krakomperger Zoltán plébános, az egyházmegye köznevelési intézményeinek diákjai, tanárai is részt vettek. A film kezdete előtt Zoltán atya köszöntötte a résztvevőket.


A dokumentumfilm címe, amely egyben a püspök jelmondata is, hűen kifejezi azt, amit a főpásztor Istentől kapott hivatásáról gondol. Isten szeretete, a hit mélysége a családjától kapott örökségében gyökerezik; szülőfalujától, a felvidéki Taksonytól kíséri. A Galánta közeléből kitelepített család – bár a nyírségi tanyavilágába került – nyelvében megőrizte tájszólását és a gondoskodó, istenfélő gondolatvilágát, nemzetszeretetét. Innen indult az az út, amit Isten rendelt számára, hogy vállalja a pásztori szolgálatot, vezessen, tanítson, szervezzen, és irányítsa az Egyház ügyeit.

A Debrecen Televízió 2012-ben készítette az 59 perces portréfilmet. A több mint két hétig tartó forgatáson mintegy kétezer kilométeren keresztül Vojtkó Ferenc és Máthé Gábor televíziós munkatársak kísérték a püspököt. Volt, amikor négy napot is együtt töltöttek – mondja Vojtkó Ferenc szerkesztő, aki számára meghatározó élményt jelentett a közös munka. Az út során sokat tanult a főpásztortól, személyiségének olyan oldalát is megismerte, amiről kevesen tudnak. Elmondta: Bosák Nándor püspök páratlan humorérzéke sokszor oldotta a fárasztó, fizikailag is megterhelő forgatást.

A film bemutatja a debrecen–nyíregyházi megyéspüspök életének jelentős állomásait, ahol az emlékek és az ott szerezett tanulságok elevenednek fel. Családtag, barátok, egykori tanítványok is megszólalnak, és segítenek a nézőnek abban, hogy megismerjék őt, az érzéseit, gondolatait, személyiségét.


A portréfilm Bosák Nándor – az egyházmegye első püspökének – 1993. június 15-én történő püspökké szentelésével kezdődik, és a 2012-es pünkösdi beszédének mondataival fejeződik be, olyan gondolattal, amelyik méltón összegzi a főpásztor papi szolgálatára jellemző hitvallását.

A portréfilm Debrecen díszpolgárairól készült portrésorozat keretén belül készült. Bosák Nándor debrecen–nyíregyházi püspököt 2009. április 8-án választották a város díszpolgárává.

Forrás: Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye / Kovács Ágnes