Urunk születésének hírüladása – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe idén április 9-én

Jézus fogantatását, Urunk megtestesülését ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, melyet idén április 9-én tart a római katolikus egyház. Az ünnep napját úgy számolták ki, hogy Jézus születésének ünnepnapjától, december 25-től visszaszámoltak kilenc hónapot, ami március 25-re esett. Azonban március 25-én ebben az évben virágvasárnap volt, és a liturgikus rendelkezések szerint virágvasárnaptól fehérvasárnapig a szentek ünneplését elhagyja az egyház, mivel Urunk húsvéti misztériumára figyelünk, ezért az első köznapon, azaz húsvét második hetének hétfőjén, idén április 9-én tartjuk Gyümölcsoltó Boldogasszony főünnepét.


Az ünnep hivatalos neve (Urunk születésének hírüladása) szerint az Úr ünnepe, de tartalmát illetően Mária-ünnepnek is tekinthető, mégis elsősorban a második isteni személy megtestesüléséről szól, hiszen Jézus világba lépése hírüladásának rejtett eseményét mutatja. Kilenc hónappal Jézus születése előtt Isten elküldte Gábriel arkangyalt, hogy hírül vigye Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét, a Megváltó születését. Beteljesedett Isten ígérete, valóra vált a prófétai szó: a Szentlélek teremtő erejével a Boldogságos Szűz Istenanyává lett.
Az ünnep magyar elnevezése onnan ered, hogy a fák oltását nálunk ez idő tájt szokták végezni. Országszerte általános szokás volt, hogy ezen a napon kell oltani, szemezni a fákat, hiszen Szűz Mária is ekkor fogadta méhébe Jézust.

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon