Egyházmegyei körkép II. – Folytatódtak a betegek világnapjához kapcsolódó alkalmak a kórházakban

Február második felében is folytatódtak a megemlékezések a betegek világnapja alkalmából az egyházmegye területén található kórházakban. A világnaphoz kapcsolódó szentmiséket, ünnepi alkalmakat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának beteglátogató munkatársai szervezték.

 

 

NYÍREGYHÁZA – JÓSA ANDRÁS OKTATÓKÓRHÁZ

 

A betegek világnapjához kapcsolódó alkalmakat folytatva szentmisét mutatott be a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai osztályán Kovács Levente kamilliánus házfőnök atya. A szentmise áldozatot a betegekért és az őket segítőkért – orvosokért, nővérekért, lelkigondozókért ajánlotta fel. Homíliájában utalt Szent Bernadettre és arra a csodára, melynek részese volt, a nyitott, egyszerű és elfogadó lelkületre, mellyel a kegyelmet fogadta. Az evangéliumi részben a kánai menyegzőről hallottunk, Mária tapintatos szeretetéről, amellyel az ifjú párra figyelt, és a bizalomról, mellyel Jézusra hagyatkozott, amikor arra kérte, segítsen nekik szükségükben. „…így szólt a szolgákhoz : Bármit mond nektek, tegyétek meg!” ( Jn 2,5 ).
Nekünk is ezzel a bizalommal és elfogadással kell nehéz helyzeteinkben, betegségünkben a szerető Jézusra hagyatkoznunk.

 

Az osztályon fekvő betegeket Molnár Tünde beteglátogató hívogatta a misére. Tünde heti rendszerességgel jön az osztályra, segítő beszélgetéseket folytat a betegekkel, hozzátartozókkal, akik örömmel fogadják a derűs személyiségéből áradó szeretetet.

 

A kórház ápolási igazgatóhelyettese, Pap Judit köszönetét fejezte ki a tagintézményekben szolgálatot teljesítő beteglátogatóink áldozatos munkájáért.

 

DEBRECEN – KENÉZY GYULA EGYETEMI KÓRHÁZ

 

A Kenézy Kórházban a betegek világnapján Lángné Tibor Pálné beteglátogatóval a Végtagsebészeti osztályon fekvő betegeket látogattuk meg, jelképes ajándékunkat és Pázmány Péter imáját adva át részükre. Seres Judit ápolási igazgatóhelyettes is az osztályos főnővérektől származó, számos pozitív visszajelzésről számolt be a beteglátogatók tevékenységével kapcsolatban.

 

BERETTYÓÚJFALU – GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ

 

A kórház osztályain Bagdi Erzsébet és Mészáros Krisztina beteglátogatók keresték fel a betegeket, és kérésükre Rákóczi Jenő atya látogatta meg azokat, akik gyónni és áldozni szerettek volna. A látogatások során lehetőségük volt a betegeknek részesülni a betegek szentségében is.

 

MÁTÉSZALKAI KÓRHÁZ

 

Farkas Istvánné Elza, a mátészalkai kórház beteglátogatója meghitt imaórát szervezett a Sebészeti osztályon fekvő betegek számára. A helyi kamilliánus csoport lelkes tagjait bevonva végeztük a közös imádságot, majd zenehallgatás következett. Heidelsperger István atya a lourdes-i jelenések történetét mondta el az összegyűlteknek, majd Mária közbenjáró szeretetére hívta fel a figyelmünket. A jelenésekhez kapcsolódóan 68, az Egyház által is elismert csodás gyógyulást tartanak számon, ugyanakkor fontos azt elfogadni, hogy nem csak a testnek, hanem a léleknek is szüksége van gyógyulásra. Lehet, hogy a gyógyulásunk azt jelenti, hogy megkapjuk az állapotunk elfogadásának kegyelmét. A testi-lelki-spirituális jóllétünk nagymértékben függ attól, hogy merünk-e a bajainkban Máriára és Jézusra, mint közvetítőre gondolni, rájuk tudjuk-e bízni magunkat, és hiszünk-e a szerető Istenben, aki erőt ad a megpróbáltatásokban.

Az imaórát Kányádi Sándor Az én miatyánkom című versének meghallgatásával zártuk.

 

Berényiné Dr. Felszeghy Márta

kórházlelkészségi koordinátor

 

© Egyházmegyei Lelkipásztori Intézet